Florin Cîţu a anunţat când se întorc elevii la şcoală. Ce spune despre testele non-invazive

Florin Cîţu a făcut noi precizări privind reîntoarcerea elevilor la şcoală, după prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021.

22 apr. 2021, 18:38
Florin Cîţu a anunţat când se întorc elevii la şcoală. Ce spune despre testele non-invazive
Florin Cîţu a anunţat când se întorc elevii la şcoală. Ce spune despre testele non-invazive

Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, că modul de începere a cursurilor școlare va fi decis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, în funcție de situația epidemiologică.

Florin Cîţu, despre testele non-invazive

Citeşte şi Florin Cîţu anunţă când se va putea renunţa la mască: „1 iunie e cam devreme. Ne gândim să renunţăm după ce atingem ţinta”

Întrebat de jurnalişti despre testele non-invazive pentru elevi, premierul a refuzat să dea un răspuns. Reamintim că înainte de vacanţa de Paşte, Cîţu spunea că dorește ca Ministerul Sănătății să cumpere aceste teste, însă a fost refuzat de ministrul de atunci, Vlad Voiculescu.

”A fost o discuție,în acest Comitet, tangențială. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației se uită care este situația şi vor vedea cum vor reveni copiii la școală. Să vedem ce concluzii au cele două ministere și apoi vom comunica”, a declarat premierul. 

Florin Cîţu: „Vom face primul pas spre revenirea la normalitate, doar dacă ne vaccinăm. Fără vaccinare nu se poate”

Premierul Florin Cîţu a susţinut joi o conferinţă de presă, după şedinţa interministerială care este însărcinată cu a dezvolta planul pentru relaxarea măsurilor restrictive de la 1 iunie.

„Am avut ședința comitetului pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, o sedinta pe care o astept de un an de zile. Prima parte, 1 iunie. Nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un pas important. Trebuie să avem 35% din populație vaccinată. Depinde de noi.

A fost o întâlnire pe care o aștept de un an de zile, care ne dă speranță. Săptămânal e în regulament să se întâlnească, dar pot să aibă ședințe oricând.

Prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie. Depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes va aduce normalitatea. Nu revenim la 1 iunie la 100%, dar este un prim pas. Dar este o condiționalitate. Nu se întâmplă fără vaccinare. Este singura soluție.

Sunt deschis tuturor propunerilor. Eu aș vrea să fie redeschis totul mai devreme. Sunt avansate discuții pentru teste pilot pentru Teatrul Național și Opera Națională.

Dacă ne vaccinăm, vom renunța și la mască. Trebuie să ne gândim după ce avem ținta de 10 milioane de vaccinați, până atunci nu are rost.”, a spus premierul.

Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui potrivit căreia la 1 iunie vor fi prezentate evaluările pentur posibila relaxare, Cîţu a răspuns: ”Are dreptate preşedintele, am dreptate şi eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu vom reveni 100%, dar vom arăta un prim pas, când vom avea rată de vaccinare de 30% şi apoi paşii următori. Soluţia este să ne vaccinăm”.