Florin Cîţu a anunţat cu ce deficit bugetar am încheiat 2019. Dezastrul, mai mare ca estimările din noiembrie

România a încheiat anul 2019 cu un deficit bugetar de 4,6%, mai mare decât cel estimat de guvern după cea de-a doua rectificare bugetară, din noiembrie.

RomaniaTV.net
28 ian. 2020, 07:56
Florin Cîţu a anunţat cu ce deficit bugetar am încheiat 2019. Dezastrul, mai mare ca estimările din noiembrie

Într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor, ministrul Florin Cîţu a anunţat deficitul bugetar cu care România a încheiat anul 2019.

„Anul trecut s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, puţin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie”, a declarat ministrul Cîţu.

În 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB.

Citeşte şi: Parteneriatul public-privat pentru autostrada Comarnic-Braşov, anulat în şedinţa de Guvern de marţi

Viorica Dăncilă a cerut ca ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, să meargă în Parlament pentru a da explicații cu privire la împrumuturile pe care le-a contractat. Ea a adăugat că pensiile nu vor fi majorate, iar alocațiile nu vor fi dublate.

„Eu vreau să văd ce cheltuieli s-au făcut de s-a ajuns la acest deficit de 4,4%. Ministrul de Finanțe să spună pe ce a dat banii. De ce nu vine domnul Cîțu în fața Parlamentului să ne spună? Noi nu vedem decât 40 de miliarde împrumutate, programe în sănătate nu avem, pensiile nu se măresc, alocațiile nu se dublează. De ce nu vine Cîțu în Parlament?

Guvernul e responsabil de modul în care merge economia. Când am plecat de la Palatul Victoria deficitul bugetar era de 2,8%”, a spus Viorica Dăncilă.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că ministrul de Finanțe Florin Cîțu nu se împrumută la dobânzi mai mari decât cele acordate pe vremea când miniștru de Finanțe a fost Eugen Teodorovici. Rareș Bogdan spune că liberalii nu au de ales, ci sunt nevoiți să ia împrumuturi din cauza situației economice în care se află economia din România.

„Trebuie să ne concentrăm pe a face o autostradă care să lege Moldova de Transilvania. Fără o autostradă nu vom reuși să legăm Moldova de Transilvania. Dacă nu reușit să legăm Comarnicul de Valea Prahovei s-ar putea să avem mari probleme, nu doar din punct de vedere al turismului, ci și din punct de vedere al investitorilor.

Lucrurile sunt extrem de simple. În ultimii 30 de ani în România, socialiștii au fost la putere 22 de ani. Cât au reușit să construiască socialiștii. Faptul că suntem singura capitală europeană al cărei aeroport nu e legat de centru de un tren sau un metrou, e o rușine. Legat de faptul că Florin Cîțu se împrumută. Dacă ne uităm pe toate cifrele cu împrumuturi făcute de domnii Vâlcov sau Teodorovici se va vedea că nu am împrutat bani cu dobânzi mai mari. Nu e o plăcere să te împrumuți, dar așa am găsit economia României”, a declarat Rareș Bogdan.

Deficitul de 4,6% este cel mai mare din ultimii 9 ani şi este cu 0,2% mai mare chiar decât cel estimat la ultima rectificare bugetară, la care s-a referit Dăncilă.