Florin Cîțu, acuzații grave legate de gaura din buget: ”Cineva a greșit rău de tot și a încercat să acopere”

Fostul premier Florin Cîţu a afirmat, marţi, că mesajele venite de la Guvern şi de la Ministerul Finanţelor privind gaura din buget sunt confuze sau manipulatoare şi a adăugat că Executivul intervine cu măsuri „heirupiste, total greşite”.

09 mai 2023, 13:02
Florin Cîțu, acuzații grave legate de gaura din buget: ”Cineva a greșit rău de tot și a încercat să acopere”

„Lucrurile sunt puţin bizare în acest context, pentru că pe de o parte, anul trecut şi până acum o lună de zile, am avut aceste mesaje triumfaliste, totul e foarte bine, creştem, dăm vouchere, tot felul de bani aruncaţi de la buget şi dintr-odată ne trezim cu acest mesaj că lucrurile nu stau aşa bine sau de fapt suntem pe marginea prăpastiei. Deci cineva undeva a greşit rău de tot şi a încercat să acopere lucrurile până acum şi ele nu au putut să mai fie acoperite. Este nevoie să înţelegem cum de a fost posibil ca luni de zile să venim cu aceste mesaje triumfaliste, să aruncăm în stânga, în dreapta şi de fapt, să aflăm acum că ne-am bătut joc de banii românilor. Asta cu tăiatul, aşa, dintr-odată, fără o analiză, să înţelegem cum s-a ajuns aici mie mi se pare o greşeală enormă, pentru că poţi să te duci în altă direcţie şi să creezi alte probleme”, a declarat Florin Cîţu.

El a mai spus că Executivul manipulează atunci când vine vorba despre acest subiect.

„Ceea ce ştim noi astăzi foarte clar, pentru că mesajele pe care le vedem de la Guvern şi de la Ministerul Finanţelor sunt clar confuze sau manipulatoare. Pe de o parte, ni se spune că e o gaură de 20 de miliarde, pe de altă parte, ni se spune că nu e o gaură de 20 de miliarde. Deci e clar că acolo n-avem cum să avem încredere şi nici nu aveam aşteptări, până la urmă, avem un ministru al Finanţelor care lucra la o primărie, până acum un an de zile”, a mai spus Cîțu, marți, la RFI.

Citește și: Ciolacu, anunț despre bugetul de austeritate: ”Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români!”

„Revenind, ce ştim astăzi, un deficit bugetar foarte-foarte mare pentru primele două luni de zile, mai mare decât anul trecut, când el trebuia să scadă şi aici avem, din punctul meu de vedere, două realizări. Prima: că deficitul pe anul trecut a fost cosmetizat, exact cum făcea Dragnea până în 2019, facturi care n-au fost plătite, aruncate şi au fost plătite în prima lună şi în a doua lună a anului 2023. Deci pe de o parte, avem dovada că deficitul de anul trecut a fost cosmetizat. Doi: avem dovada că bugetul a fost construit foarte prost, cu venituri supraestimate şi cheltuieli subdimensionate, ceea ce înseamnă încă o manipulare. Minciuna are picioare scurte şi lucrurile acestea se văd deja şi apar aceste măsuri heirupiste, care din punctul meu de vedere sunt total greşite. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să reducem cheltuielile bugetare, nu trebuie să facem reformele salarizării etc., dar ele sunt într-un program foarte clar şi vedeţi, în loc să vorbim de ce nu s-a făcut reforma pensiilor, de ce nu se face reforma salarizării, ca să primim bani din PNRR, stăm acum şi ne chinuim să vedem ce e cu gaura asta, de unde e sau cum a apărut”, a mai spus Cîţu.

Citește și: Lovitură dată de Nicolae Ciucă. Premierul a convins familia regală din Emiratele Arabe Unite să investească în România