Florin Cîţu: Agenţia de rating Moody’s a păstrat rating-ul României şi a schimbat perspectiva de la stabil la negativ

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a precizat, într-un comunicat de presă, faptul că agenția de rating Moody's a păstrat rating-ul României și a schimbat perspectiva de la stabil la negativ.

RomaniaTV.net
25 apr. 2020, 08:25
Florin Cîţu: Agenţia de rating Moody’s a păstrat rating-ul României şi a schimbat perspectiva de la stabil la negativ

Potrivit sursei citate, decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la baza potenţialul de creştere economică solidă al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român.

De asemenea, agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3).

”Anunţul Moody’s confirma că priorităţile actuale ale Ministerului Finanţelor Publice, respectiv adoptarea şi implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 şi relansarea economică a României sunt corecte şi responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală” , precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de ţară sunt îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoţite de alte măsuri care ar influenţa pozitiv sustenabilitatea fiscală (creşterea cheltuielilor de investiţii şi reducerea constantă a deficitului de cont curent fiind amintite de agenţie), potrivit Agerpres.