Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre autostrada Sibiu – Piteşti. „Trebuie să încheiem acest capitol trist. Vreau să trecem Carpaţii pe autostradă”

Florin Cîţu a declarat, miercuri, că Guvernul vrea să termine autostrada "Sibiu - Piteşti", pe care a catalogat-o drept un "capitol trist de legendă al României". De asemenea, premierul îşi propune finalizarea acestui proiect de infrastructură pentru ca "românii să se urce pe autostradă la Constanţa şi lejer să ajungă la Viena şi să bea o cafea".

26 mai 2021, 19:40
Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre autostrada Sibiu – Piteşti. „Trebuie să încheiem acest capitol trist. Vreau să trecem Carpaţii pe autostradă”

Premierul Florin Cîţu a precizat că este nevoie de autostrada Sibiu – Piteşti deoarece vrea ca şoferii să treacă Munţii Carpaţi pe un drum de mare viteză.

„Vrem ca în următorii cinci ani să facem mai mult pentru români. Suntem datori şi avem restanţe şi trebuie să le plătim. Cred că trebuie să încheiem acest capitol trist de legendă al României şi să terminăm autostrada Sibiu-Piteşti. Vreau ca românii să se urce pe autostradă la Constanţa şi lejer să ajungă la Viena şi să bea o cafea. Vreau să trecem Carpaţii pe autostradă. E foarte importantă chestia asta pentru mine. Trebuie să unim România şi Ardealul şi Moldova”, a afirmat Florin Cîţu, la podcastul lui Mihai Morar.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o investiţie în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Proiectul e programată să fie finalizat în 2026, potrivit Comisiei Europene, care arată că e prima autostradă care va asigura legătura între Marea Neagră și cu rețeaua de autostrăzi din vestul Europei.

Autostrada va avea o lungime de circa 123 km, o parte importantă fiind construită prin munte, iar costul estimat e de circa 2,7 miliarde euro, plus TVA.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor: Am scos de la sertar proiectul Autostrăzii Braşov- Făgăraş. Licitaţia pentru proiectul tehnic a fost lansată astăzi

Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre autostrada Sibiu – Piteşti. Care este traseul

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:

• Sibiu-Boița
• Boița-Cornetu
• Cornetu-Tigveni
• Tigveni-Curtea de Argeș
• Curtea de Argeș-Pitești

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează luna aceasta licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. Cu o valoare estimată de 4,78 de miliarde de lei (1 miliard de euro), acesta va fi cel mai mare contract de infrastructură licitat vreodată în România, informează Economica.net.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Citeşte şi: Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 875,5 milioane euro pentru autostrada Sibiu-Piteşti