Ministrul Transporturilor: Am scos de la sertar proiectul Autostrăzii Braşov- Făgăraş. Licitaţia pentru proiectul tehnic a fost lansată astăzi

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că "a scos de la sertar" proiectul autostrăzii BRAȘOV - FĂGĂRAȘ. Licitaţia pentru proiectul tehnic a fost lansată astăzi.

31 mart. 2021, 13:55
Ministrul Transporturilor: Am scos de la sertar proiectul Autostrăzii Braşov- Făgăraş. Licitaţia pentru proiectul tehnic a fost lansată astăzi

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat într-o postare pe Facebook că a scos de la sertar proiectul Autostrăzii Braşov- Făgăraş şi că miercuri a fost lansată licitaţia pentru proiectul tehnic. Valoarea estimată a contractului este de până la 25,27 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 67 luni de la Data de Incepere a Contractului (din care vor fi : 22 luni – Studiu de Fezabiltiate si 3 luni – Proiectul Tehnic), potrivit datelor din SEAP.

„În sfârșit, acest proiect ținut la sertar ani de zile face primii pași către realizare: a fost lansată licitația pentru documentația tehnică a autostrăzii. Am anunțat revitalizarea acestui proiect în prima conferință de presă, pe 15 ianuarie. Mă bucur nespus că vă pot informa despre o nouă promisiune respectată.
Cu o lungime de 48 de kilometri, sectorul – parte din Autostrada Transilvania – este scos la licitație pentru completarea studiului de fezabilitate ȘI pentru elaborarea proiectului tehnic.
Licitația este una „pe model nou”, în care CNAIR primește la final întreaga documentație tehnică, iar la momentul la care va fi organizată licitația pentru construire, lucrările vor putea începe imediat, fără blocaje, cu toate exproprierile făcute și fără surprize în teren”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

„Un exemplu bun în acest sens este Autostrada Moldovei – A7, la care, în luna mai, vom lansa licitația pentru construirea primului sector, apoi, cu decalaj de circa două luni, restul de sectoare succesiv”, a mai scris ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă a precizat că „în aceste trei luni de mandat, CNAIR a finalizat noul model de caiet de sarcini pentru licitații, iar autostrada Brașov – Făgăraș este prima care beneficiază de această reformă.

Printre avantajele noului caiet de sarcini se numără:

  • termene realiste pentru realizarea activităților;
  • corelarea obiectivelor naționale și europene cu cele locale prin implicarea autorităților locale ca stakeholderi în proiect;
  • uniformizarea documentației tehnice, dar și a celei contractuale;
  • plăți intermediare definite corect și corelate cu graficul de realizare a proiectului.

Pregătirea temeinică a unui proiect este singura cale de a ne asigura că facem autostrăzi în cel mai scurt timp posibil. Avem nevoie de infrastructură, dar nu ne permitem să o facem de mântuială”, a încheiat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Cătălin Drulă, nemilos cu organizatorii protestului de la metrou. „Riscă să meargă la pușcărie”

Tot miercuri, a fost lansată licitaţia pentru documentaţia tehnică a noului drum expres Bucureşti-Târgovişte, a mai anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

„ASTĂZI A FOST LANSATĂ LICITAȚIA PENTRU DOCUMENTAȚIA TEHNICĂ A NOULUI DRUM EXPRES BUCUREȘTI – TÂRGOVIȘTE. AM PROMIS O SOLUȚIE MODERNĂ, NE ȚINEM DE CUVÂNT.
Este vorba de un drum nou, care nu va trece prin localități, cu 2 benzi pe sens și separare pe mijloc, cu noduri denivelate, apropiat de profilul unei autostrăzi.
Legătura cu Bucureștiul va fi făcută, cel mai probabil, cu un nod din viitoarea autostradă de centură A0 Nord (în prezent, aproape de finalizarea licitației).
Proiectul este lansat pe noul caiet de sarcini pentru documentații tehnice elaborat de CNAIR. Un caiet de sarcini cu condiții contractuale mult mai clare și echilibrate, pentru a nu mai avea problemele de pe contractele din trecut”, a anunţat ministrul Transporturilor, pe Facebook.

Din contract va rezulta un proiect tehnic preliminar – un “preliminary design” al viitorului drum, cu un nivel suficent de detaliu, cu investigații geotehnice și modelare a terenului.
„Aceasta este soluția modernă pentru anul 2021, nu dublarea la 4 benzi a drumului existent DN71 care trece pe 53% din lungime prin localități. Iar pe naționalul actual, pe DN71 vor fi făcute reparații anul acesta pentru a îmbunătăți calitatea drumului până când vom avea drumul expres”, a mai scris Cătălin Drulă.

Citeşte şi: Cătălin Drulă a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Lotului 4 al Autostrăzii Piteşti-Sibiu. Cine este