Florin Cîţu, anunţ despre valul patru: „Ministerul Sănătăţii o să fie pregătit”

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că vaccinarea este singura soluţie în privinţa pandemiei de COVID-19 şi s-a declarat convins că Ministerul Sănătăţii va fi pregătit pentru un val patru.

14 iul. 2021, 15:59
Florin Cîţu, anunţ despre valul patru: „Ministerul Sănătăţii o să fie pregătit”

Florin Cîţu a afirmat, miercuri, întrebat despre al patrulea val al panemiei, că este o ”diferenţă vitală” faţă de valul trei, întrucât există vaccinul şi toată lumea se poate vaccina. Întrebat despre numărul tot mai mic de persoane care se vaccinează, premierul a afirmat: ”În România vaccinul nu este obligatoriu”.

„Încă din timpul valului trei şi pe partea de final a valului trei, am spus foarte clar că nu vom renunţa la capacităţile noastre pentru COVID. În acelaşi timp, am spus că vreau să avem un sistem creat prin care să putem să transferăm rapid, dacă este nevoie, din sistemul non-COVID în COVID paturi în secţiile ATI. Sunt sigur că Ministerul Sănătăţii a ţinut cont de ceea ce am spus atunci şi o să fie pregătit pentru valul patru”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria.

Radu Ţincu: „Temperaturile au stopat pandemia, dar la toamnă circulația virusului va fi intensificată”
Potrivit prim-ministrului, diferenţa faţă de valul trei al pandemiei de COVID-19 este că acum vaccinarea se poate face „oricând, oriunde”, cu orice tip de ser.

„În valul trei încă primeam doze puţine de vaccin. Este o diferenţă, aş zice eu, vitală în ceea ce priveşte lupta cu acest virus. Vaccinul este singura soluţie, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm”, a transmis Florin Cîţu.

El a subliniat că în România vaccinarea anti-COVID nu este obligatorie, întrebat despre numărul din ce în ce mai mic al celor care se imunizează.

Bilanţ coronavirus 14 iulie. 79 de noi infectări COVID şi 3 decese în 24 de ore în România

Florin Cîţu: Ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa condiţiile pentru a avea concerte

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, miercuri, despre declaraţia vicepremierului Dan Barna referitoare la faptul că trebuia limitat aceesul la evenimente doar la persoanele vaccinate: Din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa condiţiile pentru a avea concerte.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, miercuri, într-o confrinţă de presă la Guvern, dacă se ia în calcul limitarea participării la evenimente doar pentru persoanele vaccinate şi a explicat că astfel de decizii se iau după ce trec de CNSU.

”Dacă primim astfel de propuneri, şi ele trec de CNSU, bineînţeles că le vom lua în calcul. Până acum nu am avut astfel propuneri”, a afirmat premierul.

De asemenea, întrebat despre afirmaţia lui Dan Barna că ar fi trebuit limitat accesul la evenimente doar la persoanele vaccinate,Cîţu a declarat: ”Eu, din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxacondiiile pentru a avea concerte. Dacă am înţeles eu greşit mesajul, ar fi bine să se clarifice”.

Vicepremierul Dan Barna susţine că ar fi trebuit să existe măsuri mult mai ferme pentru a încuraja vaccinarea, „în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar persoane vaccinate”.

„Nu există – şi eu spun din păcate – posibilitatea vaccinării obligatorii, dar e o chestiune pe care o înţeleg şi o respect, dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut”, a afirmat el.