Radu Ţincu: „Temperaturile au stopat pandemia, dar la toamnă circulația virusului va fi intensificată”

Medicul de la Floreasca susţine că, din păcate, există o discrepanță foarte mare în procentele de vaccinare între mediul urban și mediul rural.

13 iul. 2021, 21:04
Radu Ţincu: „Temperaturile au stopat pandemia, dar la toamnă circulația virusului va fi intensificată”

Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că actuala situație epidemiologică este determinată și de temperaturile înregistrate în ultima perioadă, dar și de umiditatea foarte ridicată.

Referitor la faptul că, deși doar 30% din populația României a fost vaccinată anti-COVID-19, situația epidemiologică din țară este foarte bună față de cea din țări precum Franța, medicul a declarat: „Este adevărat ce spuneți, dar acest context este determinat și de temperaturile pe care le-am înregistrat în ultima perioadă, de umiditatea foarte ridicată. Acești factori atmosferici au diminuat mult transmiterea virusului în comunitate și probabil că stau la baza numărului mic de infectări pe care le avem acum, comparativ cu alte țări, din vestul Europei, unde temperaturile și umiditatea nu au fost atât de similare cu cele din România, însă în toamnă, când temperaturile vor reveni la registrul normal de toamnă, circulația virusului va fi intensificată și probabil vor exista creșteri ale numărului de îmbolnăviri”.

Trei români infectaţi cu varianta Delta de coronavirus au murit. Numărul total de îmbolnăviţi a ajuns la 87

„Din păcate, există o discrepanță foarte mare în procentele de vaccinare între mediul urban și mediul rural. Din păcate, în mediul rural există populație vârstnică, care riscă să dezvolte forme severe. Sigur că acolo, nefiind o aglomerare urbană, transmiterea poate fi mai redusă, însă persoanele vârstnice riscă să dezvolte forme severe și să ajungă în spital. Spuneați de faptul că suntem în concedii – da, dar vedeți că de la o zi, la alta țări intră pe lista galbenă pentru că incidența crește, am văzut Spania, care a intrat pe lista galbenă, și se pregătesc și alte țări în perioada următoare să își ajusteze ratele de incidență și să ajungă pe această listă galbenă, ceea ce ne arată că pandemia nu s-a încheiat și că fenomenul acesta epidemiologic este unul în dinamică”, a adăugat Radu Ţincu.

CNCAV: Peste 14.600 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, din care circa 9.000 cu prima doză

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, marţi, că peste 14.600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, aproximativ 9.000 dintre acestea primind prima doză.

Potrivit CNCAV, 14.608 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 9.007 cu prima doză.

În perioada menţionată au fost raportate 9 reacţii adverse: 5 la vaccinul Pfizer şi 4 la serul Johnson&Johnson. Alte 60 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

„Din cauza faptului că descărcarea datelor din platforma RENV pentru ultimele 24 ore, respectiv pentru întreaga perioadă a campaniei de vaccinare, nu se poate realiza simultan şi instantaneu, apar diferenţe privind numărul de doze administrate în ultimele 24h. În intervalul de descărcare a datelor sunt înregistrate dozele administrate în această perioadă scurtă de timp”, a precizat CNCAV.

De la debutul campaniei de vaccinare, 4.836.953 de persoane au primit vaccin anti-COVID-19, iar dintre acestea 4.672.572 au schema de vaccinare completă.

Bilanţ vaccinare 13 iulie. Tot mai puţini români se vaccineză împotriva coronavirusului