Florin Cîţu anunţă că noua coaliţie PNL – PSD – UDMR va merge cu o propunere de premier la Cotroceni. „Vom găsi o soluţie între noi”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, că în urma negocierilor, PNL, PSD şi UDMR vor merge împreună cu o propunere de premier la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Liderul liberal şi-a exprimat speranţa că până duminică va fi cunoscut numele premierului desemnat şi componenţa noului Guvern.

10 nov. 2021, 18:39
Florin Cîţu anunţă că noua coaliţie PNL – PSD – UDMR va merge cu o propunere de premier la Cotroceni. „Vom găsi o soluţie între noi”

Florin Cîţu a fost întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, în contextul în care PSD a anunţat că va merge cu propunere proprie de premier la consultările de la Palatul Cotroceni. Liderul liberal a dat de înţeles că ar urma să existe o soluţie agreată de PNL, PNL şi UDMR.

„Vom găsi o soluţie între noi şi după aceea mergem să o prezentăm domnului preşedinte. Nu mergem fără o soluţie. Mergem împreună la consultări şi vom avea o soluţie, iar preşedintele României va avea soluţii pe masă”, a afirmat premierul interimar Florin Cîţu.

Întrebat dacă e posibil să existe un premier şi din partea UDMR, în condiţiile în care s-a vehiculat varianta ca postul să fie deţinut din rotaţie de partidele din noua coaliţie, Cîţu a afirmat că i se pare „firesc acest lucru”, însă nu a putut preciza care va fi durata mandatului în funcţie de ponderi.

„Mi se pare firesc acest lucru. Sunt puţin diferite ponderile. Vedem cine prinde mai mult. Vedem ce se întâmplă”, a afirmat Cîţu.

Citeşte şi: Cum va arăta guvernul de coaliţie PNL-PSD-UDMR. 20 de ministere, secretar general al Guvernului cu rang de ministru şi partidul care dă premierul nu poate ocupa Ministerul Finanţelor

Florin Cîţu anunţă că noua coaliţie PNL – PSD – UDMR va propunere ministere noi în Guvern

„Sunt mai multe variante. Ştim în acest moment că vor mai fi două minister. Noi vrem să fie un minister care să se ocupe foarte direct de clar de mediul de afaceri şi antreprenoriat. Va fi şi un minister care să se ocupe de partea socială. Vedem cum şi ce atribuţii vor avea aceste ministere.

Vor fi două ministere, aşa le văd eu. Le vom discuta în coaliţie şi vom vedea care va fi forma finală”, a menţionat Cîţu.

Mai mult, Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa ca până duminică să avem numele premierului desemnat, precum şi componenţa noului Guvern.

„Ar fi ideal şi sper să se întâmple aşa ceva (să existe un vot în Parlament săptămâna viitoare, n.red)”, a spus Cîţu.

Cîţu dă vina pe USR pentru că PNL a ajuns să negocieze cu PSD. „Trebuie să ne uităm cum am ajuns astăzi aici. Dacă această guvernare înseamnă să fim lângă social-democraţi, asta este.”

Cât despre negocierile cu PSD, Florin Cîţu a dat de înţeles că au fost „discuţii foarte bune”, chiar dacă PNL şi PSD au ideologii diferite.

„Au fost discuţii foarte bune. E normal să fie discuţii puţin în contradictoriu la început pentru că venim de pe poziţii diferite, ideologii diferite, dar cred că vom găsi o guvernare pentru români. Despre asta e vorba – o guvernare pentru români şi tot ceea ce le spun colegilor: nu trebuie să ne gândim la soluţii pentru mâine, poimâine, ci la soluţii care să fie viabile şi sustenabile peste 4-10 ani.

Trebuie să ne uităm cum am ajuns astăzi aici. Din păcate, foştii parteneri au dat mâna cu PSD. N-au mai dat mâna cu doi. Suntem astăzi aici când trebuie să facem o guvernare pentru români.

Le spunem celor care ne-au votat e că niciunul dintre principiile pentru care ne-au votat şi niciuna dintre măsurile pentru care ne-au votat nu va fi diluată şi nu va dispărea în această guvernare. Vom merge în această guvernare pentru a apăra în continua proprietatea privată, antreprenorii, românii care îşi asumă riscuri şi muncesc în România şi plătesc taxe. Îi vom asigura că nu le vor creşte taxele.

Dacă această guvernare înseamnă să fim lângă social-democraţi, asta este. În acest moment, asta este soluţia pentru România”, a menţionat Florin Cîţu.

Florin Cîţu explică dacă formarea unei coaliţii cu PSD îl scapă pe Klaus Iohannis de suspendare

„Nu, nu are nicio legătură. E vorba despre o soluţie pe care o avem în acest moment. A fost un Guvern minoritar condus de Dacian Cioloş. Nu a primit voturile. S-a incercat un Guvern minoritar al PNL cu UDMR. Nu s-a ajuns la vot.

Am încercat după ce am flexibilizat mandatul şi am mers către USR. Nu a vrut cu PNL în condiţiile trecuseră congresele şi puteam să discutăm. Am venit în partea cealaltă şi acum discutăm.

Nici aici avem nu avem o soluţie cristalizată încă. Mergem spre o soluţie”, a conchis Cîţu.

Citeşte şi: Certificatul verde ar putea fi OBLIGATORIU pentru toţi angajaţii. Testarea periodică, suportată de salariat