Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. „Nu luăm astfel de măsuri. Astfel de măsuri accentuează criza economică”

Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate, iar programul de lucru nu va fi redus. Ministrul Finanţelor a explicat că "astfel de măsuri accentuează criza economică".

23 nov. 2020, 21:34
Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. „Nu luăm astfel de măsuri. Astfel de măsuri accentuează criza economică”
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu

Florin Cîţu a reacţionat, luni seară, după ce economistul-şef al BNR a sugerat că Guvernul ar trebui să reducă salariile bugetarilor şi să diminueze programul de lucru la patru zile pe săptămână.

„Opinia noastră a fost foarte clară, la începutul anului. Am anunţat că, într-un an cu criză economică, în care economia are o contracţie de 4,2 la sută, o criză economică provocată de o criză de sănătate, am reuşit să avem încasări la bugetul de stat, mai mari decât în 2019, când economia creştea cu peste 4 la sută şi după ce am eliminat taxele. Nu luăm astfel de măsuri, din contră. S-a demonstrat şi în 2008 – 2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică şi efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă”, a explicat Florin Cîţu, conform News.ro.

Citeşte şi: Şedinţa de Guvern. A fost aprobată rectificarea bugetară. Florin Cîţu: „Deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1 la sută din PIB”

Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. „E nevoie de relaxarea politicii fiscale”

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că măsurilor luate până acum de Guvern au dus la „o revenire aşa de puternică”.

„Am avut o politică fiscală relaxată. De fapt, lecţia crizei din 2008 este una simplă, este nevoie de relaxarea politicii fiscale şi a politicii monetare. Politica fiscală anul acesta s-a relaxat şi politica monetară a făcut paşi importanţi, dar am spus şi o repet, atu-ul important al acestei economii în perioada următoare o reprezintă faptul că avem spaţiu de relaxare a politicii monetare.

Este în continuare spaţiul de relaxare a dobânzilor, pentru că România are cea mai mică inflaţie dintre cele 4 ţări Polonia, Ungaria, Cehia, dar are cea mai mare dobândă. Avem loc de relaxare, politica fiscală rămâne relaxată, asta e recomandarea Comisiei Europene, e recomandarea altor instituţii internaţionale”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: BNR intervine şi aduce acuzaţii grave la adresa PSD: „BNR dezaprobă ferm utilizarea de imagini și declarații scoase din context în clipuri de campanie ale PSD”

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că statul trebuie ca, începând din 2021, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparaţie cu regiunea, şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, a menţionat Lazea, posibile soluţii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările să fie cvasi-îngheţate.


loading...