Florin Cîţu anunţă prelungirea stării de alertă dar şi noi măsuri de relaxare: „Se vor putea organiza evenimente cu până la 1.000 de persoane”

Premierul Florin Cîţu a participat miercuri la o conferinţă de presă, alături de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de interne, şi Claudiu Năsui, ministrul Economiei, pentru a comunica actele normative adoptate în şedinţa de guvern, printre care şi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

09 iun. 2021, 15:24
Florin Cîţu anunţă prelungirea stării de alertă dar şi noi măsuri de relaxare: „Se vor putea organiza evenimente cu până la 1.000 de persoane”

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre care prevede prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, începând cu 12 iunie. Printre noutăţi ar fi posibilitatea participării la nunţi şi botezuri, în interior, a unui număr de 200 de persoane, cu condiţia asigurării a unui spaţiu de doi metri pătraţi pentru fiecare om. Pe 28 iunie, în cadrul optimilor al turneului final Campionatul European de Fotbal UEFA 2020 pot participa spectatori cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor, a mai spus Cîţu. El a precizat că pot participa 1.000 de persoane la evenimentele din aer liber aferente campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale din 27 iunie.

„Se redeschid punctele de frontieră cu Republica Moldova.. Din 28 iunie se poate participa la optimile UEFA 2020 cu până la 50% de capacitate a suporterilor.

Din 27 iunie se pot organiza evenimente cu până la 1.000 de persoane. Se extinde numărul persoanelor cu până la 200 de oameni la evenimente în interior, cu respectarea distanțării.

Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.”, a spus Florin Cîţu în conferinţă de presă.

Florin Cîţu: „S-a adoptat proiectul de lege care interzice cumulul salariului cu pensia”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că s-a adoptat proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul pentru bugetari.

Ce schimbări sunt aduse:

• Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană.

• Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

• Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
• Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.

Hotarare CNSU Nr. 38 Din 09.06.2021

Întrebat cum comentează avizul negativ primit de la Consiliul Legislativ, premierul a spus că acesta este consultativ.

„Este un aviz optional, l-am luat in considerare, noi credem ca nu este adevarat (ce sustine Consiliul Legislativ), vom merge in Parlament si acolo sunt singur ca proiectul de lege va putea fi imbunatatitit desi eu cred ca aste e forma corecta pentru Romania”, a spus premierul Cîţu.

Premierul Florin Cîţu intervine în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: „Am vorbit şi cu prefectul, lucrurile sunt complicate”

Cîțu a declarat miercuri, în conferinţa de presă de după şedinţa de guvern, că atât Primăria Sectorului 1 cât și Romprest trebuie să-și respecte obligațiile asumate prin contractele semnate, în contextul scandalului politico-juridic care a dus la inundarea străzilor cu gunoaie.

„Este important ca toti cei care au avut contracte semnate sa le respecte, si de o parte si de alta. Contractele trebuie respectate, cetatenii nu trebuie sa sufere dintr-o disputa in instanta. Pana la o decizie in instanta, toata lumea trebuie sa isi respecte angajamentele si pe urma vedem deciziile instantei. Bineinteles ca ce vedem nu e ok.

Garda de Mediu sa isi faca datoria si daca gaseste vinovati sa intervina in forta si sa amendeze. Am vorbit cu prefectul azi, lucrurile sunt complicate, este important sa se respecte contractele si la prestator si la primarie”, a spus Cîțu.

Citeşte şi: Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu: „Vom vedea dacă există sau nu astfel de temei”

Anexa La HCNSU 38 – Masuri