Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu: „Vom vedea dacă există sau nu astfel de temei”

Ludovic Orban este nemulţumit de faptul că proiectul privind cumulul pensie-salariu a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri.

09 iun. 2021, 14:26
Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu: „Vom vedea dacă există sau nu astfel de temei”
Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu: "Vom vedea dacă există sau nu astfel de temei"

Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu. Deşi proiectul a primit aviz negativ, preşedintele Camerei Deputaţilor spune că este necesar un astfel de proiect.

Ludovic Orban, nemulţumit de decizia Consiliului Legislativ privind cumulul pensie-salariu

„Vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ și vom vedea dacă există sau nu astfel de temei. Cert este că, din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru că nu este normal cumularea pensiei cu un salariu în sectorul public. Sunt foarte multe situații în care după ce se pensionează revin imediat în administrație sau alte instituții de stat și câștigă și salariu și primesc și pensia. Forma finală trebuie să respecte alte decizii care au fost date de CCR și să facem legea mai solidă din punct de vedere constituțional astfel încât să reziste unui eventual atac la CCR”,

a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Reamintim că marţi, 8 iunie, Consiliul Legislativ a dat avis negativ proiectului care prevede interzicerea pensiei cu salariu pentru bugetari.

Citeşte şi Ludovic Orban: „Vrem să desfiinţăm SIIJ până la sfârşitul sesiunii parlamentare. Trebuie să reparăm legile Justiţiei”

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare este, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului. Potrivit documentului, este interzis cumulul între pensie şi salariu pentru cei care lucrează la stat, iar angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

”Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea”, arată proiectul de lege înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

Citeşte şi Alocaţii 2021. Ludovic Orban aruncă bomba: „Dublăm alocaţiile!” Data la care va intra în vigoare modificarea!

Iniţiativa legislativă aduce o serie de reglementări şi pentru femeile care ocupă funcţii publice.

”La data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru femeile care ocupă funcţii publice şi care îşi exercită opţiunea în scris pentru continuarea raportului de serviciu, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, a pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare”, precizează proiectul de lege.

În plus, conform sursei amintite, ”vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare- dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, cu posibilitatea continuării activităţii, la cerere, în condiţiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

De asemenea, sunt reglementări şi pentru persoanele care lucrează la companii de stat sau care lucrează într-o unitate administrativ teritorială şi au şi calitatea de pensionari în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu.