Florin Cîţu anunţă REMANIERI dacă miniştrii nu trec de votul Parlamentului. Orban ameninţă cu CCR

Premierul Florin Cîţu a evitat un vot pe moţiunea de cenzură, dar în cel mult 45 de zile va trebui să se prezinte în faţa Parlamentului deaorece s-a schimbat structura politică a cabinetului său.

18 sept. 2021, 10:25
Florin Cîţu anunţă REMANIERI dacă miniştrii nu trec de votul Parlamentului. Orban ameninţă cu CCR

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că va propune alți miniștri dacă propunerile nu vor fi acceptate de parlamentari. Procedura nu are legătură cu încredea în Guvern, a spus prim-ministrul. Premierul Florin Cîțu consideră că astfel respectă prevederile constituționale

Mihai Tudose, la volanul unui Mercedes de 100.000 de euro. Fostul premier a făcut furori cu bijuteria pe patru roţi

„Eu voi respecta Constituția, merg în Parlament pentru votul miniștrilor… Voi veni cu noi propuneri (n.r.dacă miniștrii nu trec de votul parlamentarilor)… Este clară Constituția, nu știu de ce avem astfel de discuții”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul susține că votul din Parlament nu are legătură cu încrederea în Guvernul pe care-l conduce.

„Este un vot pentru miniștrii, nu are legătură cu încrederea în Guvern. Noi nu interpretăm Constituția, noi o aplicăm”, a precizat Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că 40 dintre cele 48 de filiale judeţene şi de sector ale Partidului Naţional Liberal au votat moţiunea „România Liberală”, cu care el va candida la congresul din 25septembrie, iar dintre cele 40 de filiale, doar şase au votat şi moţiunea contracandidatului său. El a făcut apel la colegii său să se comporte „civilizat” în perioada care a mai rămas până la alegerile interne din partid.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Parlamentului înainte de ședința BPN. Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului.

CTP aruncă bomba: Dacă pierde alegerile din PNL, Orban poate să meargă la AUR cu gândirile pe care le-a exprimat, dar nici ăia n-au ce să facă cu el

BPN al PNL a fost convocat în temeiul alin. 3 al art. 85 din Statutul PNL, la solicitarea membrilor Biroului, pentru sâmbătă, la ora 10,00, se arată într-un mesaj al echipei lui Florin Cîţu.

Tot sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de la ora 12,00, va avea loc Consiliul Naţional al PNL.

Pe ordinea de zi a Consiliului Naţional se află modificarea Statutului PNL, potrivit unor surse liberale.

Pe 3 septembrie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Statutul partidului a fost modificat, între schimbări numărându-se posibilitatea ca şedinţele forurilor de conducere să se poată organiza online, în situaţii excepţionale, şi majorarea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.

„A fost adoptată posibilitatea organizării în situaţii excepţionale a şedinţelor forurilor de conducere statutare ale PNL în sistem online, cu o singură excepţie: acele foruri statutare în care, în conformitate cu prevederile statutului, se iau decizii prin vot secret. Ştiu că a circulat foarte mult zvonul că sunt unii care vor să organizeze congresul online. Toate aceste zvonuri se dovedesc neadevărate. Noi a trebuit să facem această adaptare a statutului pentru că nu aveam prevederea respectivă şi pentru că ştim foarte bine că în situaţia pandemică prin care am trecut a fost necesar de multe ori să convocăm forurile statutare online cu o bază statutară şubredă. Am lămurit această situaţie”, a spus Orban la acea dată.

Ludovic Orban, despre prezentarea Guvernului în Parlament pentru validarea noilor miniştri pe portofoliile lăsate libere de USR PLUS: Presimt că se va ajunge la Curtea Constituţională

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, afirmă că, în opinia sa, după ce premierul se va prezenta în Parlament pentru validarea miniştrilor pentru cele şase portofolii lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare, este posibil să se ajungă la Curtea Constituţională. Premierul Florin Cîţu susţine că va merge în Parlament pentru a fi votaţi noii miniştri, el menţionând că, dacă propunerile de miniştri pentru portofoliile lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare nu vor fi votate în Parlament, va face alte propuneri. În interpretarea premierului, ”Constituţia spune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru întregul cabinet”.

„Nu există nicio variantă. Conform prevederilor constituţionale, la expirarea termenului de 45 de zile, termenul constituţional maxim prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister printr-un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice. Dacă cei şase miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului. Ce este adevărat este faptul că nu există, deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sunt diverse puncte de vedere exprimate de constituţionalişti. Eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere legat de acest subiect. Cel mai probabil, se va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine. Aşa presimt, că se va ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, care a avut loc sâmbătă.
Liderul PNL a precizat că în această situaţie ministere respective ar rămâne fără oameni care să poată semna în locul miniştrilor. Orban a apreciat că dacă nu s-ar ajunge la un vot pentru numirea noilor propuneri de miniştri, „continuă criza politică şi guvernamentală”.

„Într-o astfel de situaţie contează mai puţin cine e vinovat,  problema este ca cine are de făcut demersuri pentru soluţionarea crizei să facă aceste demersuri. Şi premierul,  şi preşedintele, şi USR PLUS poate… Practic, soluţionarea crizei este obiectivul meu principal”, a arătat Orban.

Acesta a reafirmat decizia sa de susţinere a refacerii coaliţiei cu USR PLUS. „Ne putem aşeza la masa negocierilor atunci când sunt îndeplinite condiţiile care sunt solicitate de partener. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple şi mi-am şi exprimat public punctul de vedere. Dar punctul meu de vedere e punctul meu de vedere. Criza politică trebuie să înceteze cât mai repede. E o criză politică care creează grave prejudicii atât în planul imaginii externe a României cât şi în planul capacităţii efective a Guvernului de a răspunde potrivit la toate provocările cu care se confruntă societatea românească astăzi”, a mai afirmat Ludovic Orban.
Potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.