Florin Cîţu anunţă restructurări la Complexul Energetic Oltenia. „Era nevoie de o OUG. E un plan aprobat de Comisia Europeană”

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, unde lucrează 12.000 de persoane. Şeful Executivului a explicat că este vorba despre un plan aprobat de Comisia Europeană.

15 apr. 2021, 16:59
Florin Cîţu anunţă restructurări la Complexul Energetic Oltenia. „Era nevoie de o OUG. E un plan aprobat de Comisia Europeană”

Florin Cîţu anunţă că restructurările de la Complexul Energetic Oltenia vor fi realizate conform unui plan aprobat de autoritățile de la Bruxelles.

„Era nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Este un plan aprobat de Comisia Europeană pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă acestea nu erau cumpărate, bineînţeles că ar fi fost probleme acolo, deci am găsit şi un mecanism de finanţare, a trecut şi această ordonanţă”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Prin acordarea unui nou ajutor de stat, Complexul Energetic Oltenia ar urma să treacă printr-un amplu proces de restructurare pentru a putea supravieţui. Statul ar urma să finanţeze compania cu 1,18 miliarde de lei (241.4 milioane euro) de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de lichidități și pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, conform Hotnews.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ despre demisie dacă USR-PLUS îşi retrage sprijinul. „Guvernarea continuă. Avem de guvernat într-o situaţie dificilă”

În februarie 2020, Guvernul a mai acordat CE Oltenia un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

Planul de restructurare a companiei prevede că la Complexul Energetic Oltenia vor trebui să mai rămână peste 9 ani sub 5.000 de angajați, din 12.000 câți sunt în prezent. Se dorește ca impactul social să fie unul minim, iar cei mai mulţi oameni să plece din companie prin pensionare și nu prin programe de disponibilizări colective.

În 2021, s-a stabilit de către Directorat o reducere cu 700 de persoane a numărului de salariați. Dacă nu vor fi modificate prin lege condițiile de pensionare, atunci pentru 300 de mineri și energeticieni nu va exista altă variantă în afara unui program de concedieri colective. De altfel, sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia iau în calcul și acest lucru și vor să stabilească un număr de salarii compensatorii, notează Gazeta de Sud.

Citeşte şi: Florin Cîțu, declarații de ultimă oră despre salariile românilor. „Demontez informația! Nu reducem veniturile bugetarilor”