Valeriu Gheorghiţă anunţă începerea administrării celei de-a treia doze. Ce categorii au prioritate şi ce vaccin primesc cei imunizaţi cu Astra Zeneca

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a anunţat, marţi, că nu mai e "timp de ezitat" în privinţa vaccinării împotriva COVID-19 şi că România va demara administrarea celei de-a treia doze, precizând că aceasta ar putea începe chiar săptămâna viitoare.

21 sept. 2021, 15:23
Valeriu Gheorghiţă anunţă începerea administrării celei de-a treia doze. Ce categorii au prioritate şi ce vaccin primesc cei imunizaţi cu Astra Zeneca

Valeriu Gheorghiţă anunţă administarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 în România. Preşedintele CNCAV a anunţat, marţi, că nu mai e „timp de ezitat” în privinţa vaccinării împotriva COVID-19 şi că România va demara administrarea celei de-a treia doze. Imunizarea cu a treia doză ar putea începe de săptămâna viitoare. „Săptămâna aceasta decidem”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă anunţă administarea celei de-a treia doze de vaccin

„Luăm în considerare administrarea celei de-a treia doze în special în cazul persoanelor de peste 60 de ani, a celor  cu imunosupresie şi a celor care sunt mai expuse prin natura profesiei, cum ar fi personalul medical. Administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a mai precizat că se lucrează deja la actualizarea plateformei de vaccinare pentru a fi pregătită pentru începerea administrării celei de-a treia doze.

„Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea cu a treia doză începe toamna aceasta. Anunţul făcut de ministrul interimar al Sănătăţii: Categoric. Avem destule doze!

Valeriu Gheorghiţă a spus că a treia doza de vaccin va fi Pfizer sau Moderna şi a explicat ce se întâmplă cu persoanele vaccinate cu Astra Zeneca.

„La acest moment suntem pregătiţi pentru administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer sau Moderna pentru persoanele cu schema completă la acest tip de vaccin. Pentru persoanele vaccinate cu Astra Zeneca se va face a treia doză cu unul din cele două, decizie luată după consultarea specialiştilor”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

„Am transmis la Ministerul Sănătăţii definirea acelor categorii vulnerabile, de persoane vulnerabile care necesita o doză suplimentară, pentru a consolida răspunsul imun, la cel puţin 6 luni de la schema iniţială. Grupele mari de afecţiuni definite pentru doza a treia sunt pacienţii oncologici, pacienţii post transplant de organe solide sau celule stem, cei cu afecţiuni cronice – boli pulmonare, boli cardio-vasculare, boli hepatice, boli hematologice, boli renale, boli endocronologice cum ar fi diabetul, boli reumatice, dermatologice, neurovasculare, demenţă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 21 septembrie. Peste 6.700 de cazuri COVID în 24 de ore. 129 de persoane au murit. Trei judeţe sunt în scenariul roşu

Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că răspunsul imun a fost unul foarte bun, riscul de infectie in cazul celor cu trei doze fiind mult mai redus.

„Toate datele ştiintifice susţin administrarea cele de-a 3 doze la persoanele care au fost imunizate în urma cu cel putin 6 luni. Inscririle de platoforma vor incepe în scurt timp, inca se discuta cu STS”, a completat Valegiu Gheorghiţă.

Întrebat când ar putea fi vaccinat cu a treia doză şi restul populaţiei, Valeriu Gheorghiţă a precizat că „vor fi fi imunizate iniţiat persoanele vulnerabile, urmand ca in perioada urmatoare să se introduca si restul populatiei, cu conditia ca fi trecut cel putin 6 luni de la ultima doză”.