Florin Cîţu are trei soluţii pentru a evita o criză majoră: „Dacă cineva vrea să le ia în calcul”

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat marţi, la sediul Parlamentului, că datele INS privind creşterea economică a României sunt parţiale şi că, după datele analizate de el, aceasta va fi de aproximativ 6%.

15 feb. 2022, 11:27
Florin Cîţu are trei soluţii pentru a evita o criză majoră: „Dacă cineva vrea să le ia în calcul”

Florin Cîţu susţine că încetinirea ritmului creşterii economice pe final de an 2021 s-a datorat instalării unui nou Guvern şi spune că a oferit mai multe soluţii pentru ca aceasta să nu îşi continue scăderea.

”Creşterea economică este mai mare decât cea bugetată. Bugetată, a fost o creştere reală de 4,6%, iar acum avem o creştere de 5,6% pentru 2021. Eu vă spun că sunt date parţiale, cred că se va duce spre 6% creşterea economică. Eu vă spun că sunt parţiale şi estimările mele arată o creştere spre 6%, în 2021, chiar dacă rămâne la 5,6%, coricum este un punct procentual peste ce am avut în buget, deci veniturile la buget sunt mai mari, oricum, faţă de anul trecut”, a spus preşedintele PNL.

Florin Cîţu a arătat că încetinirea din 2021, de la final de an, s-a datorat unui guvern nou. ”Guvernul pe care îl conduceam nu mai era..şi atunci nu mai puteam lua măsuri de redresare, dar, ca să nu continue această scpdere, sunt măsuri pe care le-am propus ca economist, dacă cineva vrea să le ia în calcul. dacă nu, binenţeles, creşterea dobânzilor, inflaţie, conflicte, etc, toate vor putea duce la o criză majoră. Dacă vrem să le evităm, am pus pe masă cele trei soluţii”, a arătat el.

Citeşte şi: Schimbări importante pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu facturile şi preţurile de la 1 aprilie

Florin Cîţu a arătat că este important ca, în contextul reducerii TVA-ului şi a contribuţiilor, este foarte important ca deficitul să rămână la 5,84 sau chiar mai mic, altfel, semnalul este greşit pentru pieţe şi vedem deja că dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creştere.

Despre faptul că reducerea TVA s-ar putea resimţi doar la comercianţi şi mai puţin în buzunarul consumatorilor, Florin Cîţu a arătat că, dacă este ceva targetat, într-un anumit sector, este mai complicat să vedem în buzunarul consumatorilor. ”Ne ducem în 2008 şi 2016, în 2010 a fost creşterea şi s-a văzut imediat în inflaţie, în 2016, scăderea de la 24 la 20% s-a văzut în reducerea inflaţiei.

”Atunci când vorbim de TVA general, se vede imediat, când vorbim de TVA doar în anumite sectoare, e mai complicat să se vadă. De aceea, noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii”, a mai spus el.

Florin Cîţu, despre măsurile pe Energie: „Înţelegerea a fost ca atunci când Guvernul are soluţii, să le prezinte. Nu a fost un deadline”

Preşedintele PNL Florin Cîţu a precizat că reglementarea şi plafonarea nu rezolvă problema preţurilor, ci doar ascundem gunoiul sub preş.

”Eu ştiu, la discuţiile la care am participat, poate că au participat colegii la altă discuţie, la care am participat a fost foarte simplu, înţelegerea a fost ca, atunci când Guvernul are soluţiile pregătite, vine şi le prezintă. Nu a fost niciun deadline, nu a fost nicio problemă, avem timp să le facem. Doar Guvernul, când le are gata, le prezintă. Alt deadline eu nu ştiu”, a comentat Cîţu termenul limită despre care liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit, în privinţa ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru prezentarea noilor măsuri din energie.

Liderul PNL a precizat că, în acest context economic, trebuie să fim foarte atenţi.

”Reglementare, plafonare, toate aceste intervenţii nu rezolvă problema preţurilor, nu rezolvă nimic. Ascund, îţi bagi gunoiul sub preş, asta faci, dar asta nu  înseamnă că gunoiul a dispărut. Îţi apare în altă parte. Singura soluţie pe termen lung o reprezintă investiţiile, extinderea pieţei, o ofertă mai mare”, a arătat Cîţu.

Citeşte şi: Avertismentul economistului Mircea Coşea: „Situaţia devine periculoasă. Populaţia ar putea recurge la mişcări sociale”