Schimbări importante pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu facturile şi preţurile de la 1 aprilie. UPDATE: Cîţu boicotează şedinţa Coaliţiei

Ministrul Virgil Popescu are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri care vor fi implementate de la 1 aprilie.

15 feb. 2022, 14:54
Schimbări importante pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu facturile şi preţurile de la 1 aprilie. UPDATE: Cîţu boicotează şedinţa Coaliţiei

UPDATE: Liderul PNL Florin Cîțu refuză să mai participe la ședințele coaliției de guvernare până când Executivul nu vine cu propuneri concrete pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie, spun surse liberale. Cîțu va lipsi de la ședința liderilor coaliției programată pentru marți.

Liberalil a spus recent că nu s-a discutat despre o eventuală schimbare a ministrului Energiei, Virgil Popescu, menționând că „soluţia vine de la Guvern, nu vine de la partidele politice”.

Ce se întâmplă cu facturile şi preţurile de la 1 aprilie. Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, marţi, la Guvern, într-o nouă şedinţă, pentru a stabili măsurile care vor fi luate în energie, după 1 aprilie, dar şi măsurile economice, în contextul creşterii inflaţiei. Potrivit unor surse din coaliţie, de principiu, PNL şi PSD privind reducerea TVA de la 19% la 5% şi eliminarea certificatelor verzi. În cursul dimineţii are loc, la Palatul Victoria, şi a şedinţă a Comitetului interministerial pe energie, care pregăteşte pachetul de măsuri. Ministrul Energiei are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri pentru facturile din energie, iar PSD deja şi-a manifestat nemulţumirea în privinţa acestuia.

Premierul Ciucă, noi discuţii cu responsabili din domeniul energiei pe tema facturilor uriaşe primite de populaţie

BNR a schimbat discutia de la inflatie la un soc permanent, de aceea a crescut dobanzile. Daca nu se iau masuri acum, de a stimula economia, exista un risc. Eu vorbesc de masuri in economie in general, de masuri pentru a salva toti angajatii. La Energie asteptam solutii de la oamenii de acolo, de la minister, de la ANRE, de la toti care sunt implicati. Dar in general este nevoie de masuri pentru a sustine sectorul public, de a pastra puterea de cumparare a romanilor. Noi vom sustine orice masura pentru a creste veniturile romanilor. Am compensat facturile pe noiembrie si decembrie fara sa afectam deficitul bugetar. Vom vedea ce crestere economica vom avea, dar, in contextul in care dobanzile cresc, avem si riscul acestui conflict, e bine sa ne pregatim pentru ce e mai rau„, a declarat Florin Cîţu.

Surse din coaliţie au precizat pentru News.ro că PSD şi PNL ar fi agreat ca pe energie, TVA ul să scadă la 5% şi sa fie scoase certificatele verzi. În schimb, cele două partide nu se înţeleg în privinţa altor măsuri care să fie luate în economie, în contextul creşterii inflaţiei, pe reducerea TVA şi a contribuţiilor angajaţilor.

Pe energie, ministrul Virgil Popescu are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri care vor fi implementate de la 1 aprilie, când prevederile actualei Ordonanţe nu mai sunt în vigoare.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că plafonarea sau reglementarea prețurilor la energie, măsuri susținute de PSD în această perioadă, reprezintă doar ascunderea gunoiului sub preș. Cîțu arată că soluția pe termen lung o reprezintă investițiile în sistemul energetic.

Eu știu, de la discuțiile la care am participat: înțelegerea a fost ca atunci când Guvernul are soluțiile pregătite, să vină să le prezinte. Nu a fost niciun deadline. Eu vă spun doar atât: reglementare, plafonare nu reprezintă soluțiile pe termen lung. Asta înseamnă doar să bagi gunoiul sub preș! Soluția pe termen lung o reprezintă investițiile și este nevoie de un acord transpartinic pentru a investi pe termen lung”, a spus Florin Cîțu.

Ce se întâmplă cu facturile şi preţurile de la 1 aprilie. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea, luni la Parlament că el nu a văzut măsurile ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru preţurile la energie. PSD, în schimb, a venit cu o serie de propuneri, care au fost puse la dispoziţie premierului şi a echipei de lucru.

Liderul PSD arăta că, în continuare va trebui să se vină cu un preţ reglementat, pentru acest an de zile, inclusiv iarna viitoare, în energie. De asemenea, el vorbea şi despre posibilitatea ca actualele măsuri de plafonare a facturilor să fie prelungite cu o lună.

”Nu simţim (presiune pentru remanierea lui Virgil Popescu – n.r.), cum nici noi nu punem presiune pe cei care sunt responsabili cu peste 100 de decese pe zi sau cu inflaţie de peste 10 % şi dobânzi mari şi aşa mai departe”, a răspuns Florin Cîţu la criticile venite din partea social-democraţilor.

PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa celorlalte măsuri de combatere a inflaţiei. Florin Cîţu afirma, pe Instagram, că reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

Avertismentul economistului Mircea Coşea: „Situaţia devine periculoasă. Populaţia ar putea recurge la mişcări sociale”

Partidul Naţional Liberal propune o reducere a TVA de aproximativ 2 %. În felul acesta, susţine preşedintele PNL Florin Cîţu, şi inflaţia ar scădea treptat. Propunerile vin în contextul în care inflaţia a crescut la 8,35% în luna ianuarie 2022.

”Toate aceste lucruri sunt în discuţie, în acest moment, sunt într-o coordonare economică, vedem ce măsuri se iau pentru scăderea inflaţiei..Toate aceste discuţii pleacă în primul şi în primul rând de la cauză”, spunea Marcel Ciolacu, în replică la afirmaţiile liderului PNL.