Florin Cîţu atacă relaxările anunţate de Rafila: „Unii care ne criticau sunt azi foarte relaxaţi”

Fostul premier anunţa în vară că pandemia s-a terminat şi lăuda campania de vaccinare care s-a dovedit în final un mare eşec. Acum, critică măsurile pe care el însuşi le promova de la Palatul Victoria.

09 dec. 2021, 11:34
Florin Cîţu atacă relaxările anunţate de Rafila: „Unii care ne criticau sunt azi foarte relaxaţi”

Președintele PNL, Florin Cîțu, se arată surprins de modul în care Guvernul gestionează pandemia. Florin Cîţu spune că nu prea înțelege măsurile de relaxare, în condițiile în care numărul de cazuri Covid-19 pe zi e totuși mare.

„Sunt puțin surprins. Azi vorbim de 1000 de cazuri pe zi și văd că se relaxează. Unii care ne criticau sunt azi foarte relaxați. Privesc cu îngrijorare. Introducerea certificatului verde permitea menținerea economiei”, a spus Florin Cîțu.

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 9 decembrie, prin care se stabilesc şi noi măsuri „de relaxare”, a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

Marea relaxare de Sărbători: Masca nu mai este obligatorie pe stradă, magazinele şi restaurantele au program prelungit, persoanele testate au acces la mall şi pot fi organizate petreceri de Revelion în stradă

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că a primit noul proiect de lege referitor la certificatul verde profesional, dar nu a fost analizat cu specialiştii. Cîţu precizează că PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit. Cîţu afirmă că s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată doar 45 de zile. ”Nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe”, afirmă preşedintele PNL.

”Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei cu specialiştii, astăzi o să o discutăm. Ca principiu,  ştiţi opinia mea, că nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea”, a declarat Florin Cîţu, joi, referindu-se la proiectul de lege pentru certificatul profesional propus de ministrul Sănătăţii.

”Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creştem rata de vaccinare. Dacă oferim o testarea gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie…”, a adăugat Cîţu, precizând că introducerea certificatului verde permitea ca economia să rămână deschisă în această perioadă.

Acesta a precizat că s-a convenit deja în coaliţie ca statul să susţină testarea celor care nu se vaccinează pentru 45 de zile, iar ministrul Alexandru Rafila a fost de faţă: ”A fost agreată, nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe (…) Mi se pare un timp rezonabil ca cei care nu s-au vaccinat să se vaccineze”.   Întrebat dacă legea va trece până la finalul anului, Cîţu a precizat: ”Eu sper că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde”.

Astfel, se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise neaglomerate, dar masca va fi purtată în continuare în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi.

De asemenea, se elimină interdicţiile de circulaţie a persoanelor pe timpul nopţii. Competiţiile sportive, activitatea cinematografelor, spectacolele, concertele, festivalurile şi alte evenimente culturale, cursurile de instruire, workshop-urile, conferinţele sunt permise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5.00-22.00.

Totodată, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5-00-22.00, activitatea cu publicul în spaţii închise şi/sau deschise a restaurantelor şi cafenelelor, a sălilor de sport şi fitness, a piscinelor interioare, a sălilor de jocuri de noroc, precum şi a sălilor de jocuri şi locurilor de joacă pentru copii, precum şi activitatea târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor.

Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.

Starea de alertă, prelungită în România. Ce noi restricții intră în vigoare în preajma sărbătorilor
În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.

Alte măsuri vizează perioada Sărbătorilor de iarnă: 24-25 decembrie şi 31 decembrie-1 ianuarie. Astfel, activitatea restaurantelor şi cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar şi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor de Revelion, fără restricţii privind numărul de persoane şi intervalul orar, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că timp de 4 zile, pe 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie va fi permisă organizarea fără limitări deosebite a manifestărilor în aer liber, însă acest lucru nu înseamnă că astfel de manifestări trebuie transformate în vectori de propagare a infecţiei. El a făcut apel la populaţie să respecte regulile de combatere a COVID şi a adăugat că, deşi autorităţile nu caută neapărat sancţionarea oamenilor, o vor face în cazul încălcării regulilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că este preocupat de găsirea unor soluţii pentru a asigura servicii medicale tuturor pacienţilor, fie că sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. ”Nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii, toţi trebuie să beneficieze de servicii medicale, fie că sunt infectaţi, fie că au alte patologii”, a transmis ministrul.