Florin Cîţu cere intervenţia BNR pentru a ţine sub control inflaţia. „Vom vedea o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc. Asta afectează doar pe românii cu venituri mici”

Fostul premier Florin Cîţu şi-a exprimat îngrijorarea că "va fi scăpat sub control fenomenul inflaţiei în România" şi a subliniat că este nevoie ca Banca Naţională "să acţioneze acum ca să reducă rata inflaţiei".

12 ian. 2022, 11:39
Florin Cîţu cere intervenţia BNR pentru a ţine sub control inflaţia. „Vom vedea o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc. Asta afectează doar pe românii cu venituri mici”

Florin Cîțu, președintele PNL, a spus, miercuri, că are încredere în deciziile luate de BNR. Întrebat despre rata de inflaţiei de aproape 10% înregistrată în România la sfârşitul lui 2021, Florin Cîţu a explicat că este vorba despre „partea a doua a unei creşteri fără aşteptări şi a unor costuri care se transferă foarte rapid în preţuri”.

„Am avut tot timpul încredere în BNR. Banca Naţională, anul trecut, putea în timpul anului, dacă vedea un pericol permanent sau o creştere a inflaţiei care rămâne sus mult timp, sunt sigur că ar fi acţionat. BNR nu a luat o decizie până în partea de a final a anului când a început să crească uşor dobânzile, ceea ce îmi spune mie că Banca Naţională nu este îngrijorată încă că inflaţia va fi mult peste ţintă.

A crescut inflaţia, dar Banca Centrală avea instrumente dacă voia să reducă această dinamică a inflaţiei”, a explicat liderul liberal, la Dcnews.

Citeşte şi: ‘Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți! Pot primi amenzi substanțiale dacă nu respectă aceste reguli!

Florin Cîţu: „E nevoie să ne ducem spre un deficit de 5% dacă vrem să nu avem inflaţie”

„E important ca politica fiscală anul acesta să rămână fermă şi să nu depăşim deficitul de 5,84% din PIB, ba din contră, e nevoie să ne ducem spre un deficit de 5% dacă vrem să nu avem inflaţie. Toate sunt legate şi până la urmă inflaţia îi afectează foarte mult pe românii cu venituri mici, de aceea trebuie să fim foarte atent la rata inflaţiei”, a afirmat preşedintele Senatului.

„Dacă rata inflaţiei rămâne peste 8% până prin martie-aprilie, îmi este teamă că va fi scăpat sub control fenomenul inflaţiei în România (…) E foarte important ca Banca Centrală să acţioneze acum, dar sunt sigur ce face, ca să reducă rata inflaţiei.

Dacă rata inflaţiei rămâne mare în perioada următoare şi dacă BNR nu e ajutată de politica fiscală, îmi este teamă că vom vedea o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc. Asta afectează doar pe românii cu venituri mici, pentru că cei venituri mari ştiu să se descurce. Investesc în altceva.

Românii cu venituri mici au salariu, au rată. Sunt afectaţi şi de aceea e important ca politicienii şi Banca Centrală să lucreze împreună. Pe de o parte, Guvernul să reducă deficitul bugetar, de pe altă parte, Banca Centrală să se asigure că foloseşte politica monetară ca inflaţia să scadă”, a mai spus Florin Cîţu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine”

 


loading...
Partenerii noștri