Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți! Pot primi amenzi substanțiale dacă nu respectă aceste reguli!

Românii care decid să muncească în străinătate pentru a-și asigura un trai mai bun trebuie să fie foarte atenți dacă vor semna un contract de mediere cu un furnizor de servicii de plasare.

12 ian. 2022, 11:28
Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți! Pot primi amenzi substanțiale dacă nu respectă aceste reguli!

Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți. Românii trebuie să plătească o o taxă ce conține valoarea cheltuielilor efectuate, dacă nu își respectă obligațiile ce le revin în urma semnării contractului.

Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți! Pot primi amenzi substanțiale dacă nu respectă aceste reguli!

Valoarea acestei taxe nu trebuie să fie mai mare de 200 de euro, asta dacă nu au fost alte înțelegeri contractuale și plătite alte sume. Modificarea a fost făcutî în legea privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate la finele lui 2021.

Schimbarea s-a produs la art. 17 din legea privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate și care spune că:

„În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume.”

Ministerul Finantelor Publice si Departamentul Romanilor de Pretutindeni au lansat un ghid online interactiv care ofera informatii legate de plata si declararea taxelor si impozitelor de catre romanii din diaspora.

Ghidul explicativ raspunde la urmatoarele intrebari:
– Ce trebuie facut la plecarea din tara?
– Cum se impoziteaza veniturile realizate din Romania de persoanele fizice care au devenit rezidente in tari cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri?
– Cum se impoziteaza veniturile realizate din Romania de persoanele fizice care devin rezidente intr-un stat cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri?
– Cum se impoziteaza veniturile realizate de persoanele fizice care si-au pastrat rezidenta fiscala in Romania?
– Cum si unde se depun declaratiile de catre persoanele fizice care au rezidenta in Romania?
– Ce contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii dar care isi pastreaza domiciliul în Romania?
Cum se platesc contributiile de asigurari sociale (CAS) in cazul romanilor cu domiciliul in Romania, cu resedinta in afara tarii?

Iată toate detaliile aici.

Citește și: Gabriella Vlad Werner, iubita lui Florin Piersic timp de 9 ani, se întoarce în România după 35 de ani petrecuţi în Israel. Actriţa nu vrea să mai aibă de-a face cu Piersic: „M-a sunat, i-am văzut numărul şi am zis: Ia, mai lasă-mă!”