Florin Cîţu cere procurorului general anchetarea PSD: Punerea în pericol a Securităţii Naţionale se pedepseşte cu închisoare

Ministrul Finanţelor a susţinut miercuri o conferinţă de presă. Guvernantul cere procurorului general anchetarea declaraţiilor făcute de reprezentanţii PSD.

18 nov. 2020, 11:47
Florin Cîţu cere procurorului general anchetarea PSD: Punerea în pericol a Securităţii Naţionale se pedepseşte cu închisoare

Florin Cîţu supune că declaraţiile care pun în pericol Securitatea Naţională se pedepsesc cu închisoarea de 1 până la 5 ani.

Florin Cîţu, anunţ despre economia României: Bugetul de Sănătate trece în 2020 peste 5% din PIB

„Solicit procurorului general al României, anchetarea tuturor declaraţiilor făcute de PSD de la începutul declarării stării de urgenţă, până azi. Aceste declaraţii au instigat la presupunere şi la subminarea autorităţii statului şi au adus costuri imense pentru economie. În Codul Penal spune că dacă se pune în pericol Securitatea Naţională, actul se pedepseşte cu închisoarea de 1 până la 5 ani.

Aş vrea să dau un exemplu care a fost propagat de conducerea PSD în ultima perioadă despre banii alocaţi pentru Sănătate. În 2020, bugetul pentru Sănătate trece peste 5% din PIB. E cea mai mare sumă alocată.”, spune ministrul Finanţelor.

Rectificarea bugetară: 55 de miliarde, pentru investiţii. Scăderea economiei estimată la 4,2%

„O altă informaţie la care voiam să ajungem azi, e rectificarea bugetară pe care o facem pentru a ne asigura că Sănătate, Educaţia, au bani la finalul acestui an.

Rectificarea are rolul de a asigura finanţarea pentru continuarea investiţiilor. Anul acesta e estimată la 55 de miliarde de lei, e cea mai mare sumă investită de la buget în ultimii 10 ani. După 10 luni, investiţiile sunt la 35, 4 miliarde de lei, mai mult decât s-a investit în 2017,2018 sau chiar 2019.

Pentru această rectificare bugetară am luat în calcul o scădere a economiei de 4,2 puncte procentuale. Am început anul cu un deficit de 3,6% din PIB, dar cu o creştere economică de 4.2% din PIB. În martie am avut prima rectificare generată de criza pandemiei de coronavirus şi a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB. Ministerul Fianţelor propune acum o rectificare bugetară pentru 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an. E o diferenţă de 8 procente care se vede şi în deficit. Astfel deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei. Majorarea vine din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei, în ultima parte a anului.”, a zis Florin Cîţu.

Ce cheltuieli principale sunt prevăzute de Ministerul Finanţelor

„Cheltuielile bugetului general consolidat cresc. Şi pe cheltuieli o să dau câteva informaţii că ştiu că interesează pe toată lumea. Se suplimentează bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate cu 1,1 miliarde de lei, se suplimentează la Ministerul Naţional de Dezvoltare cu un miliard de lei, pentru facturi, 1,1 miliarde de lei pentru subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile, 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă, 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă. Veniturile la finalul acestui an sunt estimate la 337 de miliarde de lei, 32,2% din PIB, dintre care 298 miliarde de lei din economie şi 39 de miliarde din fonduri nerambursabile. Acestea sunt mai mari decât veniturile de anul trecut. În perioadă de criză, în care economia are 4,2% contracţie. În tot acest an am fost atenţi să ne plătim facturile la timp. Pentru asigurările sociale de stat se suplimentează bugetul cu 1,8 miliarde de lei. E vorba de o recalculare a pensiilor, precum şi plata măsurilor active pentru combaterea efectelor negative create de criza COVID. „, a declarat guvernantul PNL.

Ce se întâmplă cu pensiile în 2021. Florin Cîţu a făcut anunţul

„În ceea ce priveşte ce se va întâmpla anul viitor, vom veni cu o propunere de buget. Noi luăm în considerare legislaţia în vigoare. În acest moment nu iau în calcul amânarea aplicarii Legii Pensiilor, iar pensiile vor fi recalulate, dar în acelaşi timp, bugetul va fi prezentat Parlamentului de guvernul care va fi învestit. Bugetul îl facem noi, dar decizia va sta în mâna celor care vor lua Guvernul. Bugetul e făcut pe legislaţia în vigoare. În 2021 Legea Pensiilor va fi respectată, iar toţi pensionarii vor avea veniturile recalculate”, a spus Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă revenire economiei României. În trimestrul 3 economia a crescut cu 5,6%