Florin Cîţu dă asigurări că vaccinații nu vor fi restricţionaţi: Nu voi închide pieţele, mall-urile

Premierul a dat asigurări că în mandatul său nu se va întâmpla ca pe timpul lui Ludovic Orban, iar piețele și mall-urile nu se vor mai închide.

27 iul. 2021, 21:35
Florin Cîţu dă asigurări că vaccinații nu vor fi restricţionaţi: Nu voi închide pieţele, mall-urile

Florin Cîţu spune că va lua decizii diferite, în caz că valul patru va lovi România. Premierul a precizat că va împărți românii în două categorii: vaccinați și nevaccinați. Florin Cîțu a dat asigurări că în mandatul său nu se va întâmpla ca pe timpul lui Ludovic Orban, iar piețele și mall-urile nu se vor mai închide. Însă, nu a spus nimic despre școli. UNICEF a tras un semnal de alarmă că dacă școlile vor fi iar închise, efectele vor fi devastatoare pe termen lung.

”Când se ajunge la 1 la mie, relaxările dispar, la fel când se ajunge la 2 la mie, la 3 la mie. Vom vedea pe parcurs ce se întâmplă. Sper ca Ministerul Sănătății să fie pregătit. Vom face tot ce ține de noi ca să nu ajungem acolo (n.r. la 1.500 de infectări pe zi). Înainte de valul 3 nu aveam vaccin.

Ludovic Orban, atac dur la adresa lui Cîţu: „Cine a stabilit ținte de vaccinare, trebuie să le urmărească”. BILANŢ vaccinare 27 iulie 2021

Când s-a terminat valul 3, am spus să nu se reducă nimic pentru COVID. Nu e de speriat, nu ar trebui să ajungem acolo. Soluția este vaccinarea. Dacă ne vaccinăm, nu ajungem acolo, nu punem presiune pe sistemul de sănătate. Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate. Când ajumge la 1 la mie, 2 la mie, 3 la mie, nu vom introduce restricții pentru vaccinați. Dar, nu putem să impunem condiții doar pentru nevaccinați, de exemplu circulația noaptea.

Nu voi închide piețele, mall-urile, nu voi închide economia.”, a precizat Florin Cîţu la Digi24.

Pe de altă parte, Florin Cîţu este contrazis de propriul ministru. Ioana Mihăilă a precizat, cu privire la măsurile care ar putea fi aplicate de la 1 august, că acestea vor avea loc cu incidenţa îmbolnăvirilor de COVID-19, şi anume dacă incidenţa creşte peste 2 la mie, atunci se va reveni la restricţiile din 1 iulie, iar dacă aceasta creşte peste 3 la mie, atunci se revine la măsurile din 1 iunie. „Trebuie să înţelegem că orice fel de relaxare este condiţionată de testare sau vaccinare şi, evident, de purtarea măştii, dacă vorbim de spaţiile închise”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

RESTRICŢII 1 august 2021. Unde au voie să intre doar persoanele vaccinate

„Măsurile care se aplică de la 1 august, spre deosebire de ce s-a întâmplat până acum, au legătură strictă cu incidenţa, în sensul că dacă incidenţa creşte peste 2 la mie, se revine la măsurile din 1 iulie, iar dacă creşte peste 3 la mie, se revine la măsurile din 1 iunie. Acesta este principiul general şi trebuie să înţelegem că orice fel de relaxare este condiţionată de testare sau vaccinare şi, evident, de purtarea măştii, dacă vorbim de spaţiile închise”, a afirmat Ioana Mihăilă, chestionată după şedinţa de marţi a coaliţiei dacă a fost de acord cu măsurile de relaxare adoptate luni în CNSU.

Florin Cîțu, reproșuri pentru Ioana Mihăilă și Dan Barna: ‘Nu aruncăm tot felul de informații în spațiul public și apoi trebuie să le explicăm’

„Noi aruncam tot felul de propuneri in spatiul pubic si pe urma vedem oameni care protesteaza pe lucruri care nu sunt decise. Eu nu vreau sa cream acest climat in Romania. Hai mai intai sa luam deciziile si pe urma le prezentam. Nu aruncam tot felul de informatii in spatiul public si apoi trebuie sa le explicam pe fiecare in parte”, a zis premierul, legat de variantele anuntate de vicepremierul Dan Barna si ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, pentru a creste rata de vaccinare, printre care stimulente financiare sau unele restrictii pentru nevaccinati.