Florin Cîţu dă înapoi: ‘Nu are sens să mergem mai departe cu PSD, dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare’

Florin Cîţu a anunţat că PNL şi PSD nu au ajuns la un consens privind propunerea pentru funcţia de premier. Şeful PNL critică decizia social-democraţilor de a-l propune pe Marcel Ciolacu pentru această funcţie.

16 nov. 2021, 13:39
Florin Cîţu dă înapoi: ‘Nu are sens să mergem mai departe cu PSD, dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare’

„Dacă nu sunt concluzii, nu are sens. Nu. Eu sper că v-ați obișnuit că PNL nu pune astfel de condiții. Noi vorbim de principii, ceea ce îmi arată mie că nu vor să vină la guvernare. USR își impune președintele. PSD la fel. Sorin Grindeanu nu e propunerea noastră deocamdată. Pentru domnul Nicolae Ciucă a fost un vot ca el să fie premier într-un guvern minoritar PNL –  UDMR, a fost o singură propunere. Acea variantă nu a trecut.  Acum avem doar o decizie de a forma un guvern în jurul PNL”, a declarat Florin Cîţu.

Dacă nu va exista o înțelegere asupra programului de guvernare, nu are sens ca PNL să meargă mai departe cu PSD, a mai spus Florin Cîțu.

„Orice altă modificare trebuie votată în forurile statutare ale PNL. Haideți să ne înțelegem pe programul de guvernare. Nu are niciun sens să mergem mai departe, dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare. Este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat și după aceea putem merge mai departe. Nu vom ajunge acolo (c.n. discuții legate de premier), dacă nu vom avea programul de guvernare. Diseară (c.n. în BEx) voi discuta despre programul de guvernare. Mandatul pe care îl avem acum este foarte clar”, a spus liderul PNL, Florin Cîţu.

Liderii PNL ar urma să se reunească marţi seara în Biroul Executiv, prin videoconferinţă, pentru a analiza varianta rotaţiei premierilor. Potrivit unor surse politice, s-a luat în calcul ca PNL şi PSD să dea premierul, prin rotaţie, timp de un an şi jumătate.

Citeşte şi Ziua marilor decizii pentru PNL! Liberalii se exprimă pe varianta rotaţiei premierilor

E haos în PNL înaintea şedinţei din această seară. Există mai multe tabere în partid care doresc lucruri complet diferite. O primă tabără este cea a lui Florin Cîţu, care îşi doreşte ca el să rămână premier. Soluţia aceasta nu e agreată nici de PSD, nici de Iohannis.

A doua tabără îl susţine pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier. Este atât opţiunea lui Iohannis, cât şi cea susţinută de PSD.

Marcel Ciolacu: „PSD nu a făcut o nominalizare pentru premier, dar sunt ferm convins că va face acest lucru”

Marcel Ciolacu a explicat şi el ce se întâmplă cu negocierile dintre PSD şi PNL pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

„Avem o întâlnire la Parlament şi cu PNL şi cu UDMR şi minorităţile. Continuăm programul de guvernare. Astăzi sper ca împreună cu ceilalţi să terminăm programul de guvernare”, a afirmat preşedintele PSD.

Întrebat dacă PNL şi PSD vor merge la consultări cu mai multe variante de premier, Ciolacu a răspuns: „vom vedea ce o să rezulte din negocieri politice”.

„Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru premier, dar sunt ferm convins că va face acest lucru”, a precizat Marcel Ciolacu.