Florin Cîţu dă vina pe Isărescu pentru rata inflaţiei: „Dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale”

Premierul interimar Florin Cîţu a susţinut, joi, că este nevoie de constituirea unui comitet de macrostabilitate având în vedere că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Centrale, dar această decizie aparţine guvernatorului BNR.

14 oct. 2021, 13:39
Florin Cîţu dă vina pe Isărescu pentru rata inflaţiei: „Dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale”

Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat, joi, că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale şi consideră că s-ar impune discutarea situaţiei.

„Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru.

Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală. Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică.

Dar sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Florin Cîţu, despre amânarea la plată a facturilor: „Nu aș vedea de ce nu am putea să facem acest lucru anul acesta”

Premierul demis Florin Cîțu a lansat şi ideea unei amânări la plata facturilor, în contextul creşterii preţului energiei şi a carburantului, care au atras după ele o majorare a preţurilor tuturor produselor şi serviciilor.

„Sunt măsuri pe care le putem lua în calcul. Anul trecut am făcut acest lucru cu taxele. Anul trecut am amânat plata taxelor o perioadă pentru companii. Nu aș vedea de ce nu am putea să facem acest lucru anul acesta pentru persoane fizice sau pentru companii, împreună. Sunt măsuri pe care le consider bune, le voi lua în calcul și putem să le folosim. Deja am avansat compensarea, am vorbit de plafonare. De amânarea facturilor – este ceva ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut”, a declarat Cîțu.

Citeşte şi: Curs BNR 13 octombrie 2021. Un nou record negativ, dezastru pentru românii cu rate şi chirii în valută