Florin Cîțu, despre certificatul verde: Am luat această decizie ca să nu mai închidem economia

Premierul Florin Cîțu a participat joi seara la emisiunea ”Tema Zilei”, transmisă de TVR, și a venit cu noi detalii privind folosirea certificatelor verzi în România, vaccinarea obligatorie, creșterea salariului minim pe economie.

16 sept. 2021, 21:04
Florin Cîțu, despre certificatul verde: Am luat această decizie ca să nu mai închidem economia

Decizia despre folosirea certificatele verzi. Avem elemente concrete, sunt țări care ne-au luat-o înainte. De ce abia acum în România?

-Pentru că acum era momentul. Până acum România a fost în zona verde, iar soluția putea să fie oricare alta. Eu nu vreau să închid economia. Ne trebuia un instrument prin care să atestăm că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau sunt testați. Putem să-l luăm pe telefon, prin aplicație, poate fi citit foarte rapid. Dacă apar și alte variante mai bune, le vom folosi și pe acelea. Nu mai închidem economia, nu mai închidem piețele, mall-urile, nu mai închidem nimic. Putem ține economia deschisă, avem și vaccin acum. Efectele de anul trecut le simțim și acum.

-Vom folosi certificatul verde, însă doar unde avem peste 3 la mie. În rest nu.

Ce se întâmplă cu copiii de peste 12 ani?

-A fost o scăpare acolo. Vom corecta mâine. Aștept exact soluția pentru ședința de guvern de mâine.

Vă gândiți să existe anumite locuri unde să poată intra doar cei vaccinați?

-Deocamdată nu. Acum ne folosim de certificatul verde în zonele de peste 3 la mie.

-Sunt trei lucruri pe acest certificat. Vaccinare, ai trecut prin boală sau testare. Nu există niciun fel de discriminare.

Cine va controla certificatele?

-Există o aplicație. E pe Google Play. Orice restaurant poate lua aplicația într-un minut. Nu e nicio muncă foarte mare. Efortul e minim, beneficiile pentru noi toți sunt majore. Ceea ce fac eu e doar să mențin economia deschisă. Nu ajută doar acest certificat verde. Ceea ce ajută e să ne vaccinăm. Doar așa scăpăm de pandemie. Când vom înțelege să ne vaccinăm nu vom mai avea aceste măsuri.

Vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de personal din sistemul public. Spre ce vă îndreptați?

-Eu nu am susținut vaccinarea obligatorie. Eu merg pe testare. Cadrele medicale care intră în contact cu pacienți.. acolo trebuie să fim foarte atenți. Încă de la început ne-am îndreptat atenția către cadrele medicale. Soluția a fost de la început să avem personal medical vaccinat ca să nu avem focare și să îi putem îngriji pe oameni. Pentru anumite profesii e nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau măcar testată. Există niște discuții despre vaccinarea obligatorie, nu s-a luat o decizie, dar eu tind să merg spre testare.

-Aștept și deciziile specialiștilor. S-a venit cu soluția testării celor din centrele de bătrâni. Trebuie să fie vaccinați sau testați. Această decizie trebuie luată cât mai rapid.

Întrebarea apărută pe buzele tuturor: când ne închid din nou?

-Nu închidem nimic. Nu închidem economia, nu închidem piețele, mall-urile. Nu facem diferența dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Ne folosim de certificatul de vaccinare ca să nu închidem economia.

De ce ne-am întors la un număr și mai mare de cazuri decât anul trecut pe vremea aceasta?

-Dacă se întâmplă ca o persoană vaccinată să se infecteze, e o formă mult mai ușoară. Vaccinarea ajută. Numărul de cazuri dure e mult mai mic când avem un număr mai mic de persoane vaccinate.

La ce să ne așteptăm în valul 4?

-Orice estimare depinde de mai mulți factori. Depinde de noi să nu crească numărul de cazuri. Dacă înțelegem să ne vaccinăm, putem opri pandemia. Altfel nu avem ce să facem. Valul 4 nu are sens dacă înțelegem să ne vaccinăm. Trebuie să fim responsabili cu toții.

-Trebuie să ne uităm la liderii din societate, la ong uri, toata lumea trebuie să contribuie la această campanie de vaccinare. Vaccinul a venit foarte repede, trebuie să fie un efort colectiv ca să trecem de pandemie.

Președintele a promulgat legea consumatorului vulnerabil…

Cîțu: Urmează norme metodologice. Consumatorul vulnerabil ocupă o mică parte. Un efect pervers al crizei de anul trecut… s-au acumulat cereri foarte mari, oamenii au consumat mult. Când s-au repornit economiile…  Creșterea prețurilor vine dintr-o cerere foarte mare. Trebuie să gândim măsuri pentru consumatorul casnic și pentru cel non-casnic. De la 1 noiembrie ar trebui să se aplice legea consumatorului… Pentru cei care nu se încadrează avem casnic și non-casnic. Măsura pe care o vom implementa pentru consumatorii casnici, aproape 10 milioane de măsuri vor beneficia. Va fi ceva similar și pentru consumatorul non-casnic. E vorba de acest an.

Plafonarea prețurilor

-Prețurile sunt mari acum. Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor. Dacă în UE vom vedea 12 țări care plafonează prețurile, o sa fie complicat pentru noi. Dacă sunt plafonate în celelelalte țări… trebuie să înțelegem că țările care au producție de gaze și energie, cum e România, vor fi afectate. Nu e o măsură care să nu vină cu costuri mari pentru economie. Nu e ceva ce noi vrem să implementăm. Trebuie să vedem ce se întâmplă la nivelul UE. 1 noiembrie – 31 martie e perioada pe care o estimez. Dar repet, nu e o soluție pe care o prefer, doar dacă toată UE merge în acea direcție.

Florin Cîțu: Nu am crezut că USR PLUS va fi lângă AUR, eu am crezut că ei sunt un partid pro-european

-Am discutat despre planurile de investiție în energia verde. E important să știm că în continuare vor să investească în România. Am discutat și despre legea off shore. E important să fie adoptată în această sesiune parlamentară.

-Nu sunt îngrijorat de situația parlamentară. Nu am crezut că USR PLUS va fi lângă AUR, e greșeala mea, nu am crezut asta, eu am crezut că ei sunt un partid pro-european. Îmi asum această vină. Revenind, nu cred că în Parlament se va vota împotriva unor legi benefice pentru România. Eu nu cred că se vor opune PNRR sau reformei pensiilor. Nu cred că USR va fi cu PSD și cu AUR. Valorile și principiile contează, eu cred că mai au, totuși, cei din USR niște principii pro-europene.

-Guvernul cade doar dacă e o moțiune de cenzură. Nu mi-am luat gândul de la USR PLUS. Dar e greu să am discuții cu cineva care are o moțiune împotriva Guvernului. Dacă se merge la vot cu moțiunea de cenzură nu e nicio problemă. USR are șansa să dea Guvernul jos, folosind metoda Dragnea.

Veți mai discuta cu cei de la USR PLUS?

-Eu mereu am spus că dacă își retrag moțiunea putem să discutăm. Altfel nu, e o moțiune cu AUR. Era la fel și dacă o aveau cu PSD. Aici s-a ajuns și ni se spune că acest lucru este normal. Altă variantă nu am decât să merg în Parlament cu UDMR.

-Nu am numit pe nimeni în funcțiile celor de la USR. În Guvern există o poartă deschisă. Dar există condiția retragerii moțiunii. Există un singur guvern, nu trei. Aici trebuie să ajungem la o înțelegere. Există un premier și un guvern și toți suntem în aceeași echipă. Discuția cu portofoliile, le-am transmis că în PNL nu a existat această discuție.

-PNL va fi cel mai puternic partid politic după ce voi câștiga alegerile. Nimeni nu șantajează PNL și liderii liberali. Voi face reformele cu care am pornit. Românii ne-au votat ca să facem reformele. Ele sunt în PNRR. Pensii, salarii, administrație. Toate trebuie făcute în perioada următoare.

Aveți senzația că au început să scadă șansele unei împăcări cu USR?

-Timpul le rezolvă pe toate. E complicat să ai discuții cu un partid care semnează o moțiune. E părerea mea. Nu poți să ataci președintele României. Acestea nu sunt semnale că mai vrei să mergi la guvernare cu PNL.

-Veți vedea, după 25 septembrie, un partid unit și puternic. E convingerea mea. PNL va implementa reforme, iar oamenii ne vor răsplăti cu votul lor.

Care va fi relația cu Orban după Congres?

-Ludovic Orban e un membru al PNL. După 25 septembrie, voi spune că toți membrii trebuie să respecte statutul PNL, în sensul că guvernarea e a PNL, iar atacurile la guvernare vin doar de la PSD sau opoziție, nu de la propriul partid. Și asta scrie foarte bine în statutul PNL.

A încălcat Orban statutul PNL?

Din declarațiile din ultima perioadă, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR AUR. Multe din mesajele care fac referire la guvernare par copy paste după PSD. După ce voi fi liderul PNL toți membrii vor fi nevoiți să respecte statutul.

Aveți vreo dezamăgire față de Ludovic Orban?

-Am intrat în această campanie cu un singur gând. Vreau ca PNL să fie cel mai puternic partid din România. Vreau să fac România liberală. Investiții și reforme. Nu există alte soluții.

Cîțu, despre videoclipul cu Superman

-Le primesc de la oameni. Când mi se pare ceva funny le pun și râd de mine. Clipul cu Superman mi s-a părut foarte bine făcut, era distractiv, era o parodie, clar, dar era bine făcut. Pentru mine, dacă e ceva funny l-am pus acolo. Mă așteptam să mă atace PSD și AUR, USR. Reacția lui Orban mi s-a părut bizară. Nu mă cred Superman. Dar e un mod de a comunica altfel. Lipsa simțului umorului mi se pare o problemă. E trist să nu ai simțul umorului.

Florin Cîțu: Când am fost întrebat de prețul la pâine am fost sincer

-Am fost onest când am spus că nu știu prețul la pâine că încerc să nu mai mănânc pâine. Puteam să am răspunsul de politician și să zic că nu mă duc eu la cumpărături, dar eu am ales să fiu sincer.

Cum era Florin Cîțu în liceu?

-În liceu nu aveam bani, eram rocker. Țin minte că îmi cumpărasem niște blugi de la Timișoara, așa era pe vremea lui Ceaușescu, îi luai din târg. Și când am ajuns acasă i-am tăiat cu lama. Așa văzusem parcă la Metallica. Și am avut probleme, te oprea Poliția pe stradă dacă aveai blugii tăiați.

-La matematică, fizică, engleză eram mai sus, la celelalte eram pe la mijloc. La astea am fost și la olimpiadă.

În Vama Veche mergeți?

-Dacă a ajuns PSD acolo vă dați seama. Îmi plac răsăriturile din Vama Veche. Cine vrea să mă vadă trebuie să vină dimineața. O să postez pe Instagram când o să merg.

-S-a discutat mult despre ce am postat eu. Asta înseamnă că nu există probleme reale pentru ei. Dacă noi pierdem vremea cu un filmuleț apărut pe Instagram… Avem pandemia, campania de vaccinare.. asta ar trebui să ne preocupe.

Despre salariul minim: Vreau să avem o decizie până pe 1 octombrie

-Au fost discuții, Trebuia să mai avem o discuție azi. Vreau să avem o decizie până pe 1 octombrie. E o propunere de creștere a salariului minim de la patronate de 8% și o propunere de la sindicate de 10%. Aș vrea să ne gândim la o formulă care să fie pusă în practică în fiecare an. E bine că discutăm acum, nu în decembrie. Vreau să fie aprobat cât mai repede ca toate companiile să știe. Trebuie să vorbesc să văd dacă putem crește anul acesta salariul mai devreme de 1 ianuarie, poate în decembrie, dar trebuie să am o discuție cu patronatele. E propunerea cu care vreau să vin.

Nelu Tătaru e o variantă pentru Ministerul Sănătății?

-E un profesionist, a arătat cât de bine a gestionat Ministerul Sănătății în plină pandemie. Dacă se va ajunge acolo, sigur că e o variantă foarte bună. Asta în cazul nefericit în care USR PLUS refuză să vină la guvernare. Sunt șanse mai mari să revenim la guvernare cu USR decât cu un guvern minoritar.