Florin Cîţu, despre întâlnirea cu preşedintele Lituaniei: „S-a discutat foarte mult despre susţinerea candidaturii Republicii Moldova la integrarea în UE. Pentru noi este foarte important”

Susţinerea pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reconstrucţia Ucrainei şi menţinerea sau creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei sunt temele care au fost abordate în cadrul discuţiilor avute vineri de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat în vizită la Bucureşti.

06 mai 2022, 21:27
Florin Cîţu, despre întâlnirea cu preşedintele Lituaniei: „S-a discutat foarte mult despre susţinerea candidaturii Republicii Moldova la integrarea în UE. Pentru noi este foarte important”

Florin Cîţu a adăugat că în cadrul discuţiei au fost abordate teme precum planul de reconstrucţie a Ucrainei, susţinerea pentru aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană.

„Trei mesaje importante au fost discutate astăzi în întâlnirea cu domnul preşedinte al Lituaniei. În primul rând, susţinerea pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Este foarte important, s-a discutat foarte mult şi despre Republica Moldova şi despre Ucraina, dar pentru noi e important ca Republica Moldova să fie inclusă în acest pachet”, a precizat Cîţu, după întrevedere.

„Am discutat despre reconstrucţia Ucrainei. În primul rând, săptămâna trecută, în vizita de la Kiev, am aflat şi care este impactul sau costul sau efectul invaziei, agresiunii Rusiei în Ucraina – 600 de miliarde de dolari. Mesajul comun a fost acela că şi Rusia trebuie să contribuie substanţial la reconstrucţia Ucrainei financiar. Bineînţeles, depinde de comunitatea internaţională să ia deciziile, pentru că Rusia nu o va face niciodată de bună voie”, a subliniat preşedintele Senatului.

Citeşte şi: De ce nu va primi Marcel Ciolacu pensie specială de parlamentar / Președintele PSD și-a luat angajamentul: „Vom promova alt proiect de lege care să închidă această discuţie”

Discuţiile s-au axat, totodată, pe necesitatea menţinerii sancţiunilor împotriva Moscovei sau „creşterea” acestora, în contextul în care Lituania este prima ţară care a interzis importul de gaz din Rusia.

„Al treilea mesaj este foarte clar acela de a menţine sancţiunile sau de a creşte sancţiunile împotriva Rusiei. Am discutat contextul economic în UE cu economiile care încep să obosească puţin. E important să nu pierdem din energie, să menţinem acelaşi ritm în a impune sancţiunile, pentru că, altfel, Rusia se poate regrupa. Lituania este prima ţară care a interzis importul de gaz din Rusia, exemplu care trebuie urmat de toate ţările din UE”, a concluzionat Cîţu.

Preşedintele Lituaniei a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis şi s-a întâlnit şi cu premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Putin va transmite un mesaj „apocaliptic” Occidentului la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei