Florin Cîţu dezvăluie adevăratul motiv pentru care l-a demis pe Stelian Ion: „A vrut să numească şefi de parchete după modelul Tudorel Toader”

Florin Cîţu a dezvăluit, miercuri seară, că adevăratul motiv pentru care l-a demis pe Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei este că acesta a vrut să numească procurori şefi după procedura lui Tudorel Toader.

08 sept. 2021, 22:36
Florin Cîţu dezvăluie adevăratul motiv pentru care l-a demis pe Stelian Ion: „A vrut să numească şefi de parchete după modelul Tudorel Toader”

Florin Cîţu a dezvăluit care este adevăraturi motiv pentru care l-a demis din funcţia de ministru al Justiţiei pe Stelian Ion.

Florin Cîţu, despre demiterea lui Stelian Ion: Am primit doar scuze

Citeşte şi Florin Cîţu: Cine dă Guvernul jos astăzi, este responsabil de lipsa paturilor la ATI. Alianţa toxică USR PLUS-AUR să-şi asume responsabilitatea

Premierul îl acuză pe fostul ministru al Justiţiei că a demarat procedura de numire în funcţie a procurorilor şefi după legislația promovată de Tudorel Toader.

„Este atributul ministrului. Eu am primit un mesaj cu o seară înainte să înceapă procedura. Eu am avut o singură întrebare: dacă e pe legea promovată de Tudor Toader. Mi-a răspuns că da. Am întrebat de ce nu a schimbat-o în opt luni de zile. Am primit doar scuze.

Vorbim de moralitate. Această legare USR-AUR nu este întâmplătoare. Când în stradă țipi împotriva lui Tudorel Toader și a lui Dragnea și apoi folosești procedura lui Tudorel Toader, asta spune ceva despre moralitate”, a declarat Florin Cîțu, la Digi 24.

Legile justiției promovate în guvernarea PSD nu au schimbat fundamental procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Potrivit recomandărilor MCV, o viitoare legislație în domeniu ar trebui să urmărească o creștere a rolului CSM în procedură, concomitent cu o scădere a rolului factorului politic (ministrul justiției și președintele). De altfel, și precedentul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, a selectat procurori șefi în baza legislației care este în vigoare și în prezent.

Stelian Ion a fost demis de la conducerea Ministerului Justiţiei. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru, la propunerea premierului Florin Cîţu.

De asemenea, şeful statului a semnat joi şi decretul de desemnare a lui Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne, ca ministru al justiției, interimar, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi Stelian Ion: Premierul Cîţu nu va mai exercita această funcţie decât câteva zile

Orban: „Stelian Ion putea să fie dat afară din guvern de mai mult timp, când l-a supărat chiar și pe Klaus Iohannis”

Ludovic Orban a recunoscut că ministrul demis al USR-PLUS ar fi trebuit să fie dat afară din guvern de mai mult timp, când l-a supărat chiar și pe Klaus Iohannis. Totodată, Orban a recunoscut că premierul Cîțu a încălcat actul adițional semnat de membrii coaliției după demiterea lui Vlad Voiculescu.

”Actual adițional de la acordul coaliției nu a fost respectat de Florin Cîțu. Nu sunt un fan Stelian Ion, să fie clar. În ceea ce privește activitatea lui, a fost un moment când se putea propune revocarea, legată de adoptarea în Cameră a legii de desființare a SIIJ. Guvernul a adoptat proiectul de lege care nu era agreată de UDMR. În Cameră am negociat și am găsit o soluție, cu aviz de la procurori și judecători. Ne-am trezit cu ministrul Justiției, fără să informeze președintele României, premierul, cei doi președinți ai Parlamentului, a sesizat Comisia de la Veneția. Ăla a fost un moment în care exista temei de revocare.

S-a anunțat revocarea ministrului Justiției fără să ai o discuție cu președintele PNL, știind că asta va rupe coaliția. Eu i-am spus că face acest pas pe răspunderea lui.

Propunerea de revocare a plecat de la premier, iar o decizie a CCR spune că președintele nu poate refuza revocarea. Puțin probabil. USR-PLUS a mers până la capăt.”, a precizat Ludovic Orban la Realitatea PLUS.