Florin Cîțu: Era bine ca România să fi avut un vaccin propriu împotriva COVID-19. Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara UE şi s-au văzut câteva sincope

Sectorul privat din România trebuie susținut pentru a face măcar o parte din producția de vaccin anti-Covid, a spus premierul Florin Cîțu, adăugând că regretă că țara noastră nu produce acest vaccin.

14 mai 2021, 16:38
Florin Cîțu: Era bine ca România să fi avut un vaccin propriu împotriva COVID-19. Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara UE şi s-au văzut câteva sincope

Florin Cîţu a afirmat că sectorul privat din România trebuie susţinut pentru a face măcar o parte din producţia de vaccin împotriva COVID-19 şi a precizat că regretă că ţara noastră nu produce acest vaccin, în contextul în care Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara UE şi au putut fi observate câteva sincope.

„Nu numaidecât un vaccin propriu, ci măcar să putem să îl producem. Nu numai România, ci toată Europa. Era bine să fi avut, pentru că BioNTech e o companie europeană, e adevărat, dar Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara Uniunii Europene şi s-au văzut câteva sincope. Cred că cu toţii am învăţat şi cred că prin acest PNRR, care înseamnă şi rezilienţă, ceea ce înseamnă că poţi să te redresezi imediat după un şoc negativ, să ne gândim cum am putea susţine Start-up-urile şi companiile în Uniunea Europeană.

Eu m-aş uita şi la sectorul privat din România. În ceea ce priveşte producţia de vaccinuri sau posibilitatea de a avea în România – măcar să facem o parte din producţia de vaccin. Avem 11 companii pe care le-am pus pe listă pentru Comisia Europeană, dar eu cred că trebuie să ne uităm cum să susţinem Start-up-urile în România, care să crească şi să se dezvolte”, a explicat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Gura Humorului, judeţul Suceava.

Florin Cîțu, noi precizări despre marea relaxare de pe 1 iunie: „Acces în baruri și cluburi doar pentru persoanele vaccinate!”

Barurile, cluburile, discotecile s-ar putea redeschide de la 1 iunie, însă doar pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Propunerea este să se redeschidă la jumătate din capacitate, a declarat Florin Cîțu, joi seara.

Florin Cîțu a explicat de ce crede că 15 mai e momentul potrivit pentru eliminarea obligativității măștii de protecție în aer liber. „Mi s-a spus că sunt prea optimist. Am avut mai multe scenarii și discuții. Dacă avem rezultate bune, de ce să nu luăm măsurile mai devreme?”, a spune premierul.

„Ar trebui să ne uităm a câta oară mi se spune că sunt prea optimist. Anul trecut mi se spunea că sunt prea optimist când am spus că vom lua măsurile cele mai bune ca să evităm o criză economică. Am avut cea mai mare creştere economică. Am avut încasări la buget anul acesta. Am câştigat încrederea investitorilor străini.

Când am avansat această dată de 1 iunie, mi s-a spus că sunt prea optimist şi nu se va întâmpla. Am avut mai multe scenarii şi discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte şi am zis că luăm în calcul să extindem indicatorii la care ne uităm. Dacă avem rezultate bune la aceşti indicatori, vom lua măsurile mai devreme”, a declarat Cîțu la Digi24.

Ce se întâmplă după relaxările de pe 15 mai

„Am împărţit lucrurile în activităţi în spaţii închise şi activităţi în spaţii deschise. Avem baruri, cafenele, cluburi, discoteci care în continuare rămân închise până la 1 iunie. De la 1 iunie, propunerea să se deschidă cu o capacitate la jumătate, dar pentru persoane vaccinate. Sunt propuneri la care ne uităm. De la 1 iunie, maximum 50% din capacitate, vom vedea. Vorbim de vaccinaţi. Ne gândim la vaccinaţi”.

Vom prezenta certificat de vaccinare la intrare?

„Vom vedea. Lucrurile aceastea le vedem pe parcurs cum le vom implementa. Nu pot intra acum în detalii. Avem evenimentele private – nunţi, botezuri, mese festive. Acolo există o limită pe care noi o punem. Maximum 70 de persoane la o incidenţă de sub 3 la mie, dar atunci când organizatorul îşi asumă că va face doar cu persoane vaccinate, atunci numărul poate fi mai mare”.