Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS: „În momentul în care ai negociat cu AUR şi PSD, nu pot să mai am secretari de stat în ministere”

Florin Cîţu i-a demis, miercuri seară, pe cei 26 de secretari de stat USR-PLUS. Premierul a dezvăluit ce l-a determinat să ia această decizie.

08 sept. 2021, 22:50
Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS: „În momentul în care ai negociat cu AUR şi PSD, nu pot să mai am secretari de stat în ministere”
Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS: "În momentul în care ai negociat cu AUR şi PSD, nu pot să mai am secretari de stat în ministere"

Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS.  Deciziile de demitere au fost, miercuri seară, publicate în Monitorul Oficial.

Florin Cîţu i-a dat afară pe secretarii de stat USR-PLUS: „Niciodată nu voi risca sănătatea românilor”

Citeşte şi Cine sunt interimarii din Guvernul Cîţu. Decretele au apărut în Monitorul Oficial

Premierul a explicat că a decis să-i demită pe cei 26 de secretari de stat USR-PLUS deoarece se teme că cei de la USR le-ar fi putut promite celor de la AUR că viteza campaniei de vaccinare va scădea.

„Eu nu vreau să ajungem la momentul în care USR, alături de AUR și de PSD, vine la vot la o moțiune împotriva PNL. După aceea discutăm altfel. Oamenii sunt acolo… Bine, fără secretarii de stat. Eu vă spun care e frica mea. În momentul în care ai negociat cu AUR și cu PSD nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu știu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD.

AUR este un partid antivaccinist. Eu nu stiu ce a primit la schimb AUR. Daca AUR a negociat ca aceasta campanie de vaccinare sa fie incetinit. Nu stim ce a cedat USR celor de la AUR. Nu pot să-mi asum riscul ca AUR, prin USR , sa ingreuneze campania de vaccinare. Niciodata nu voi risca sanatatea romanilor pentru ca USR a negociat cu AUR si nu stiu ce le-a cerut”, a explicat premierul la Digi24.

Citeşte şi Ludovic Orban vrea să dea jos Guvernul Cîţu: „Oricine împiedică moțiunea, afectează democrația”

Ciprian Teleman, după demiterea lui Cristian Litan de la Ministerul Cercetării: Un profesionalism exemplar care a avut o activitate impecabilă. Îi prezint scuzele mele pentru mocirla în care l-am băgat

Reacţiile USR PLUS nu au întârziat să apară. ”Nu au fost demişi secretarii de stat USR PLUS. A fost demis Cristian Litan, fost prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, apolitic, cel care a venit în MCID ca să construiască sinergia care ne lipseşte dintre universităţi şi institutele de cercetare şi în privinţa căruia m-am sfătuit la începutul mandatului cu domnul rector Daniel David, înainte de a-i propune această misiune”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Ciprian Teleman.

Fostul ministru afirmă că fostul secretar de stat este ”un om de un profesionalism exemplar şi care a avut o activitate impecabilă”.   ”Cu această nefericită ocaziei îi prezint scuzele mele pentru mocirla în care l-am băgat. Sper să mă ierte”, a mai transmis Teleman.

Iulian Bulai punctează că ”Cîțu taie toate punțile cu USRPLUS.”

”Mă uit la tv și aflu că secretarii de stat USRPLUS au fost demiși în această seară. Pentru ca pactul PSD – Florin Cîţu să meargă mai departe. Luăm act și mergem înainte spre moțiunea de cenzură. Disperarea premierului naștere monștri.

Cîțu arde toate punțile cu USRPLUS. Luam act. Florin se îngroapă. Și trage PNL în această capcană. USL renaște acum.”, e mesajul lui Iulian Bulai.

Cioloș, mesaj pentru secretarii de stat demiși de Cîțu: Am trăit și eu frustrarea voastră, în 2016

„Aș vrea să le transmit câteva gânduri colegilor din administrație care au fost sau vor fi demiși de premierul Cîțu în aceste ore. Am trăit și eu, în 2016, împreună cu toată echipa din guvernul pe care l-am condus, frustrarea și sentimentele care vă apasă acum pe voi. Nu e simplu, știu ce ați făcut în aceste luni, cu ce dedicare și speranțe v-ați început mandatele și de ce greutăți v-ați lovit. Știu și că nu v-a fost simplu să renunțați la alte angajamente pentru a intra într-o administrație care se opune reformelor și stilului nostru de lucru.

Nu ați făcut nimic greșit! Dimpotrivă, sunteți victime ale unui prim-ministru care abuzează de o funcție pe care o ocupă și cu voturile noastre și cu care de ceva vreme nu se mai poate lucra în interesul cetățenilor. Credința mea este că nu peste mult timp el va fi cel care va lua o pauză de guvernare și voi veți face ce ați început cu profesionalism. Vă mulțumesc și sper să vă revăd la lucru cât mai repede în aceeași coaliție, dar cu un alt premier.“, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.