Florin Cîţu ia în calcul repornirea proiectului Roşia Montană. „Dacă Europa poate să revină la cărbune, avem şi acolo resurse pe care putem să le folosim”

Florin Cîţu, preşedintele Senatului, a declarat că România poate lua în calcul proiectul Roşia Montană, în condiţiile în care Europa ar putea reveni asupra deciziei privind industria cărbunelui, pe fondul conflictului armat din Ucraina şi a sancţiunilor aplicate Rusiei.

09 mart. 2022, 14:05
Florin Cîţu ia în calcul repornirea proiectului Roşia Montană. „Dacă Europa poate să revină la cărbune, avem şi acolo resurse pe care putem să le folosim”

Liderul PNL, Florin Cîţu, susţine că la Roşia Montană avem „resurse pe care putem să le folosim în interesul României şi ar trebui să ne uităm în ce condiţii putem să începem şi acolo exploatarea”.

„Repornirea CEO Oltenia se va face pentru aceasta situaţie, vedem cât tine aceasta situaţie”, a spus Florin Cîţu, potrivit Adevărul.

Preşedintele Senatului a amintit că marţi „a fost o discuţie mai lungă pe energie”.

„Ieri, premierul s-a întâlnit cu cei de la complexul energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune. Este clar că în această situaţia complicată, toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie”, a explicat Cîţu.

Citeşte şi: A 14-a zi de la invazia Rusiei în Ucraina. Mai multe orașe din regiunea Harkov au fost din nou bombardate. 5.000 de persoane au fost evacuate din Sumî

Fostul premier a subliniat că „România avea deja aceste resurse” şi „vom vedea dacă avem şi cărbune sau dacă va trebui sa importam. Ieri, înţeleg, comunicatul a fost că vor fi adăugate 300 MW”.

Cîţu a mai precizat că în acest caz, este o veste bună, însemnând cor trebui angajate aproximativ 600 de persoane în acest sector.

„Dacă Europa poate să revină la cărbune, va trebui să ne uităm şi la proiectul Roşia Montană, avem şi acolo resurse pe care putem să le folosim în intersul României şi ar trebui să ne uitam în ce condiţii putem sa începem şi acolo exploatarea”, a declarat Florin Cîţu.

Totodatî, preşedintele Senatului a explicat că „suntem foarte aproape de a avea Legea offshore”, proiectul urmând a trece repede prin Parlament, prin procedură de urgenţă.

„Suntem foarte aproape de a avea Legea offshore. În acest context, toate forţele politice ale coaliţiei susţin o lege a offshore să fie aprobată cât mai rapid. În momentul în care va ajunge în Parlament vă garantez că va trece foarte rapid”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, potrivit News.ro.

Liderul Liberal a explicat că legea va avea procedură de urgenţă pentru că sunt companii care, ”de a doua zi după ce este aprobată această lege, vor extrage gaz şi vor pune pe piaţă”.

Citeşte şi: Un nou acord între Rusia și Ucraina: Șase coridoare umanitare pentru evacuarea civililor