Un nou acord între Rusia și Ucraina: Șase coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

Ucraina și Rusia au ajuns la un nou acord de încetare a focului pentru evacuarea civililor din anumite zone.

09 mart. 2022, 12:45
Un nou acord între Rusia și Ucraina: Șase coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

Armata ucraineană a convenit miercuri cu Rusia să înceteze focul pentru o durată de 12 ore pentru a permite civililor să fugă din calea războiului prin coridoarele umanitare, a declarat vicepremierul din Ucraina, Iryna Vereshchuk.

Iryna Vereshchuk a adăugat că premierul Denys Shmygal va discuta miercuri cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii despre rutele propuse pentru încetarea focului, care se desfășoară între orele 9:00 și 21:00, ora locală.

„Fac un apel către Federația Rusă: v-ați luat un angajament public oficial”, a spus ea, potrivit CNN.

Vereshchuk a spus că încetarea focului va permite civililor să scape prin „coridoarele verzi” în următoarele zone:

  • Energodar – Zaporizhia
  • Sumy – Poltava
  • Mariupol – Zaporizhia
  • Volnovakha – Pokrovsk
  • Izium – Lozova
  • Vorzel, Bucha, Irpin, Borodyanka, Gostomel – Kiev

Vereșciuk a evidențiat în special două rute — evacuarea civililor din orașul-port Mariupol și orașul estic Volnovakha, ambele fiind înconjurate de forțele ruse de câteva zile. „Locuitorii din Volnovakha se întorc către mine și îmi cer să îndeplinesc promisiunea Federației Ruse de astăzi, oamenii trebuie să poată părăsi locurile unde se ascund acum”, a spus ea.

Autoritățile de la Kiev au acuzat anterior Moscova că a bombardat un coridor de refugiați destinat civililor care încercau să scape din orașul Mariupol din sudul Ucrainei.

Ministerul de Interne: 3.520 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România 

Ministerul Afacerilor Interne anunţă, miercuri, că 3.520 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la debutul războiului, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 73,2%.

”De la începerea conflictului din Ucraina, 3.520 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală”, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne.

”La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 73,2%. În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, menţionăm că, în ultimele 24 de ore, 74.709  persoane, dintre care 28.888 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 87.666 de persoane, dintre care 25.506 cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României”, a mai transmis MAI.
Citește și Cine îl va înlocui pe Volodimir Zelenski dacă va fi ucis sau capturat. Ruşii au de ce să se teamă!

Citește și Zelenski a promis că îi ucide pe „nenorociții” care au ucis o familie cu doi copii, în timp ce fugeau din calea războiului