Florin Cîţu îl contrazice pe Marcel Ciolacu: Nu vom schimba PNRR. Avem în el 64 de reforme care vor moderniza economia şi le vom implementa

România nu va schimba PNRR, dă asigurări fostul premier Florin Cîţu. Preşedintele PNL a declarat că sunt 64 de reforme, prin PNRR, care vor moderniza economia şi care vor fi implementate.

27 nov. 2021, 13:58
Florin Cîţu îl contrazice pe Marcel Ciolacu: Nu vom schimba PNRR. Avem în el 64 de reforme care vor moderniza economia şi le vom implementa

Fostul premier Florin Cîţu îl contrazice pe preşedintele Marcel Ciolacu şi spune că România nu va schimba PNRR.

„Am negociat deja cu reprezentanţii Comisiei Europene traseul viitor pentru deficitul bugetar, nu vom devia de la acesta. Avem în PNRR toate reformele, 64 de reforme care vor moderniza economia, le vom implementa şi nu vom schimba PNRR”, a afirmat Florin Cîţu, pentru Euronews.

Declaraţia preşedintelui PNL vine în contextul anunţului făcut de partenerul de coaliţie Marcel Ciolacu. Preşedintele PSD afirma, la începutul negocierilor pentru formarea actualei coaliţii guvernamentale, că doreşte o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dacă PSD intră alături de PNL şi UDMR la guvernare pentru că PSD nu doreşte să îşi „asume” ce a făcut USR în fostul guvern.

Citeşte şi: Rectificare bugetară 2021. Ministerul Muncii primeşte bani în plus pentru plata pensiilor, salariilor şi alocaţiilor în decembrie

Şi ministrul Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a precizat că nu pot fi făcute modificări în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, până în anul 2023, nici măcar ajustări.

„Nu, până în 2023 nu se pot face modificări pe PNRR, nici măcar ajustări. Aş vrea să subliniez încă o dată că nu vorbim despre modificarea PNRR, ci de ajustările la această etapă care se va întâmpla în 2023”, a declarat Dan Vîlceanu, miercuri la Parlament, după ce a fost avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană pentru prima tranşă de 15 miliarde de euro din PNRR

România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană pentru prima tranşă de 15 miliarde de euro din PNRR

. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sumele vor fi disponibilizate în zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului. Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Alexandru Rafila susţine că PNRR pe Sănătate a fost găsit pe un stick. „A trebuit să facă investigaţii”