Florin Cîţu îl ironizează pe vicepremierul Dan Barna: „Îl încurajez să aibă o discuţie cu Patriarhul României”. Reacţia ÎPS Teodosie

Premierul Florin Cîţu a afirmat luni, la Constanţa, că îl încurajează pe vicepremierul Dan Barna să aibă o discuţie cu Patriarhul României pe tema vaccinării anti-COVID.

26 iul. 2021, 20:12
Florin Cîţu îl ironizează pe vicepremierul Dan Barna: „Îl încurajez să aibă o discuţie cu Patriarhul României”. Reacţia ÎPS Teodosie

Cîţu a fost întrebat ce părere are despre iniţiativa lui Dan Barna de a iniţia o discuţie cu Patriarhul României pentru ca preoţii să transmită mesaje pro-vaccinare.

„Foarte bine, niciodată nu este prea târziu, îl încurajez pe domnul Barna să aibă discuţie cu Patriarhul României. Am avut discuţii de fiecare dată, aţi văzut, eu m-am întâlnit cu toate cultele din România, de fiecare dată am avut discuţii pentru a susţine campania de vaccinare, este bine că şi domnul Barna are, în sfârşit, aceste discuţii”, a afirmat Florin Cîţu.

Vicepremierul Dan Barna a precizat că va propune prim-ministrului Florin Cîţu ca Biserica Ortodoxă să devină partener în campania de vaccinare pentru ca preoţii să transmită mesaje în acest sens. El a oferit exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, unde în urma unui astfel de demers, rata vaccinării a ajuns la 50%.

Dan Barna: „Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare”

„Discutăm foarte clar şi voi propune premierul ca în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR.

Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional al USR PLUS.

ÎPS Teodosie respinge propunerea lui Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”

Purtătorul de cuvânt al BOR Vasile Bănescu a transmis că Biserica și-a exprimat deja poziția favorabilă, firească și clară față de vaccinare, îndemnâdu-i pe clerici și laici „să se informeze temeinic din surse credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi”.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis o poziție mai vehementă,  într-o intervenție la Antena3, susținând că Biserica nu trebuie să se implice în campania de vaccinare a statului.

„Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți”, a transmis ierarhul, în emisiune la Antena3.

Acesta a punctat că în ceea ce-l privește nu se va implica în campania de vaccinare și că nu dorește să împartă oamenii în „vaccinați” și „nevaccinați”, pentru că în lumea medicinei ar exista o controversă prea mare pe această temă.

„Cum să fim noi deasupra științei medicale? De aceea, noi ținem pe enoriași cu vaccinul credinței și a liturghiei, acesta este vaccinul nostru. Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinarecare este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți”, a spus IPS Teodosie pentru sursa citată.

Citeşte şi: Petre Daea: „Poate putem decreta stare de alertă, ca să nu mai moară fraţii noştri ucişi de urşi”

După ce Dan Barna a anunțat, luni, că va propune în ședința de Guvern un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, Patriarhia Română i-a atras atenția vicepremierului că în România există 18 culte religioase și că BOR și-a afirmat deja „de nenumăreate ori” poziţia „favorabilă”, „firească” şi „clară” faţă de actul vaccinării.

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Dincolo de acest aspect, Bănescu arată că Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi.

„Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”, arată Vasile Bănescu.