Florin Cîţu îl urechează pe Eduard Novak: „Este un comentariu nefericit al domnului ministru. Eu îi felicit pe toţi sportivii”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost aspru taxat de opinia publică, după o declaraţie neinspirată, acesta spunând că Ana Maria Popescu nu ar fi luat medalia de aur nici dacă bugetul federaţiei de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane de lei.

27 iul. 2021, 21:43
Florin Cîţu îl urechează pe Eduard Novak: „Este un comentariu nefericit al domnului ministru. Eu îi felicit pe toţi sportivii”

Florin Cîţu a ţinut şi el să critice declaraţia ministrului Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, dar a şi fost de acord cu acesta în privinţa necesităţii construcţiei de spaţii pentru sport, săli, terenuri, stadioane.

„Este un comentariu nefericit al domnului ministru. Trebuie să ne bucurăm pentru victorie. Banii vin de la Comitetul Olimpic. Cred că e momentul să ne gândim la strategie de la următoarea olimpiadă. Ar fi trebuit să fie obictivul nostru să luăm mereu aur.

Ne-am bucurat pentru moment, pentru Popovici, pentru tot ceea ce fac sportivii noștri. Trebuie să ne aducem aminte că a venit după pandemie, condițiile sunt dificile. Eu îi felicit pe toți. E un semn de normalitate.

E adevărat ce spune domnul Novak, că nu mai vin tinerii la sport. Cred ca trebuie sa cream sali de sport, stadionae, nu neaparat de capacitate mare, ci pentru ca copiii sa mearga spre sport si dupa aia spre performanta.

Trebuie sa ne uitam la toate solutie, placerea de a face sport nu vine prin a impune. Atunci cand ai oportunitati si exista aceste spatii, copiii merg apoi si spre performanta. Eu merg la sala, alerg. De mic. Am facut si handbal in scoala, si fotbal, dar venea natural, nu era nimic impus.

La fotbal am avut un moment greu, dar cred ca isi va reveni nationala cu Noua-Zeelanda. In Statele Unite, cel mai important a fost sa vad la sportivi mentalitatea si asta le-am spus si sportivilor romani cand au plecat spre JO. Asta este cel mai important lucru, desi conteaza si talentul, si munca. Daca schimbam mentalitatea vor aparea si rezultatele, eu sunt mereu optimist.”, a declarat premierul Florin Cîţu la Digi24.

Premierul a explicat şi ce schimbări va aduce 1 august în privinţa măsurilor restrictive şi a relaxărilor, precizând că  toate acestea depind de rata de infectare.

„Nu foarte mult, majoritatea masurilor raman. Tot ce se relaxeaza, se relaxeaza daca nu ajungem la praguri, care raman. Masca ramane la interior, iar relaxarile care vor fi, vor disparea daca se atinge pragul 1/1000. Se revine exact la ce aveam inainte. Avem foarte multe persoane vaccinate si nu vom putea restrange pentru ele, deci va fi mai complicat. Depinde unde ajungem, dar sunt unele restrictii care nu se pot aplica doar pentru nevaccinati, se aplica pentru toata lumea.

Am vazut mai multe propuneri si voi face ce am facut si data trecuta, voi alege ce cred ca e mai bine. Am ales optiuni care nu au inchis nici economia si au si stopat valul 3.

Ce clar este ca nu voi mai inchide piete, malluri, nu voi inchide economia.”, a adăugat Cîţu.

Premierul Cîţu a spus, întrebat despre declaraţiile lui Valeriu Gheorghiţă, care a spus că se aşteaptă să ajungem în valul 4 la 1.500 de cazuri pe zi, că acest scenariu poate fi evitat prin vaccinare.

„Sper ca Ministerul Sanatatii sa fie pregatit, daca deja are aceasta prognoza privind evolutia epidemiei. Ce e diferit acum este ca avem vaccin. Putem sa nu ajungem acolo, daca mergem sa ne vaccinam. Acest val 4 nu ar trebui sa se intample. Am spus Ministerului Sanatatii sa nu reduca tot ce avem pregatit, deci pentru valul 4 ar trebui sa fim ok. Nu e de speriat cifra de 1500 de cazuri pe zi, ci despre faptul ca nu ajungem acolo daca ne vaccinam.”, a spus premierul pentru sursa citată.

Florin Cîţu a vorbit şi despre scenariile propuse pentru impulsionarea campaniei de vaccinare şi despre acuzele preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a spus că premierul nu a reuşit să îndeplinească ţintele promise în ce priveşte imunizarea populaţiei.

„Aici ar trebui sa facem mai mult pentru a-i convinge sa se vaccineze. Sunt mai multe propuneri, cu testarea, dar trebuie sa vorbim cu specialistii. Ce se intampla la noi e ca se arunca variante in spatiul public si apoi apar persoane care protesteaza, desi nu exista nicio decizie.

In iarna am alocat sume in plus pentru medicii de familie, am avut scenarii pilot, am dat medicilor de familie doze si nu s-a intamplat nimic. As vrea sa vad mai multa substanta in aceste propuneri.

Florin Cîţu, despre acuzaţiile lui Orban: „Aş fi vrut să aud mai multe despre ce a făcut dânsul pentru campania de vaccinare”

Daca ne uitam la rata de infectare, e ok. Romania are si o situatie atipica, in urban avem peste 50%, in rural mult mai putin, dar aglomerarea in mediul rural este foarte scazuta, astfel ca rata de infectare nu e asa mare. Nu stiu daca nu am fost convingatori in campanie, succesul se vede in rata de infectare. Am incredere ca romanii vor lua cea mai buna decizie pentru ei.

Acestea nu sunt tinte si obiective ale unei guvernari. Am auzit declaratia si m-a mahnit. As fi vrut sa aud mai mult ce a facut domnul Orban pentru campania de vaccinare, ce resurse a alocat PNL pentru aceasta campanie. De cand mi-am anuntat candidatura au fost multe astfel de declaratii, de aceea m-a mahnit. Nu ma astept de la PSD, nu am vazut sa mearga domnul Ciolacu sa sustina campania de vaccinare, dar de la presedintele celui mai mare partid din tara ma asteptam la altceva. Ramane provocarea de a gasi o declaratie a domnului Orban din ultimele doua luni in care sa laude activitatea sau o initiativa a guvernului.”, a încheiat Cîţu.

Citeşte şi: George Simion, după introducerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO: „Nu s-au făcut investiţii acolo, ci doar speculaţii ale lui George Soros şi alţii”