Florin Cîțu intervine în scandalul Eduard Novak – Ana Maria Popescu: „Un comentariu nefericit al domnului ministru. Ne bucurăm pentru tot ce fac sportivii noștri”

Premierul Florin Cîțu a intervenit în scandalul Eduard Novak - Ana Maria Popescu, spunând că ministrul Tineretului și Sportului a făcut un "comentariu nefericit".

28 iul. 2021, 08:22
Florin Cîțu intervine în scandalul Eduard Novak – Ana Maria Popescu: „Un comentariu nefericit al domnului ministru. Ne bucurăm pentru tot ce fac sportivii noștri”

Eduard Novak a declarat că Ana Maria Popescu nu ar fi luat medalia de aur la JO dacă federaţia de scrimă ar fi fost mai bine finanţată.

„Un comentariu nefericit al domnului ministru. Până la urmă, toţi ne bucurăm pentru aceeaşi victorie. (…) Trebuie spus clar că finanţarea pentru Olimpiadă se face în timp. Cred că e momentul să ne bucurăm şi să ne gândim la strategia pentru viitoarea Olimpiadă, să luăm aurul. Cred că ne-am bucurat pentru argint, ne-am bucurat şi pentru Popovici, ne bucurăm pentru tot ce fac sportivii noştri. (…) Să ne aducem aminte că această Olimpiadă a venit într-o perioadă dificilă de pandemie. Eu îi felicit pe toţi, participarea a Olimpiadă este un semn de normalitate şi aveam nevoie de aşa ceva în această perioadă” , a declarat premierul la Digi24.

Cîțu a subliniat importanţa dezvoltării „spaţiilor destinate sportului”, arătând că „după aceea va veni şi performanţa” În ceea ce priveşte ipoteza ca la şcoala primară copiii să înceapă cursurile cu ore de nutriţie şi mişcare, premierul a afirmat că „plăcerea de a face sport nu cred că vine prin a impune ceva, cred că trebuie fiecare familie să decidă”.

„Trebuie să reconstruim multe dintre sporturile noastre – şi fotbalul şi gimnastica, dar trebuie să reconstruim după fiecare meci, să vedem ce nu a mers şi să îmbunătăţim lucrurile pentru următoarea competiţie”, a adăugat premierul.

Florin Cîțu a dezvăluit că face sport, merge la sală săptămânal și aleargă. „Am rutina asta de mic, când stăteam în curte, în şcoală am făcut şi fotbal şi handbal, era natural”.

Replici dure între Eduard Novak și Ana Maria Popescu

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a afirmat, duminică, la stadionul Arcul de Triumf, că şi în situaţia în care Federaţia Română de Scrimă ar fi avut un buget mai mare cu 5 milioane de lei, sportiva Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO 2020, nu ar fi reuşit să câştige aurul olimpic.

„După părerea mea şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri, sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri. Nu vreau să ducem discuţia în altă parte, să ne bucurăm de această medalie şi să ne concentrăm pe Paris 2024, acolo unde nu mi-aş dori să ajungem şi cu scrima sau cu alte sporturi unde am ajuns cu gimnastica”, a afirmat ministrul Sportului, Eduard Novak.

Ana-Maria Popescu a revenit în România şi l-a desfiinţat pe Eduard Novak.

„Am în spatele meu patru oameni, atât am avut. Pe lângă ei, apropo de finanțare, domnule ministru, am avut sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate pentru că nu mai am alții. Îmi doresc foarte mult să ajungeți dumneavoastră la Tokyo și să luați aurul acela pe care eu n-am fost în stare să-l iau. Credeam că mă așteptați cu cecul ăla de 5 milioane, dar nu-i problemă mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia!”, a spus Ana-Maria Popescu în aplauzele celor din sală. Replica l-a lăsat mască pe ministrul Sportului, Eduard Novak.