Florin Cîţu l-a demis pe consulul României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, urmărit penal alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei din SUA

Gheorghe Dimitrescu a fost pus joi sub urmărire penală de DNA alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA la inaugurarea lui Donald Trump, iar vineri Florin Cîţu l-a demis din funcția de consul al României la Bonn (Germania), potrivit unui anunț transmis de guvern.

15 ian. 2021, 19:27
Florin Cîţu l-a demis pe consulul României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, urmărit penal alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei din SUA

Florin Cîţu l-a demis din funcţia de consul la Bonn pe Gheorghe Dimitrescu, care este acuzat de procurorii anticorupție de infracțiunea de cumpărare de influență. Dimitrescu a fost și consilier al fostului deputat PSD Florin Iordache, ministrul Justiției care a promovat OUG 13.

Fostul preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, în dosarul legat de vizita în SUA din 2017.

Totodată, este urmărit penal, pentru cumpărare de influenţă, fostul consilier parlamentar Gheorghe Dimitrescu, în prezent consul la Bonn. Dragnea ar fi primit foloase necuvenite pentru sine şi pentru PSD, mai exact asigurarea accesului la învestirea preşedintelui SUA Donald Trump şi servicii de lobby şi consultanţă politică.

Florin Cîţu l-a demis pe Gheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre privind rechemarea lui Gheorghe Dimitrescu din funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania.

Fragment din comunicatul DNA:

„În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe,  promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.”, arată procurorii anticorupţie, conform G4Media.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită. S-a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui

Cîţu l-a demis şi pe Ştefan-Andrei Cazacu 

Ştefan-Andrei Cazacu a fost revocat, la cerere, din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Printr-o altă decizie, premierul a dispus eliberarea lui Mironel Panţuroiu din funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor.

Şeful Executivului a aprobat, de asemenea, ca vicepreşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Claudiu Constantin Năstasă, să exercite funcţia de preşedinte al AAAS până la numirea conducătorului instituţiei publice în condiţiile legii.


loading...