Florin Cîţu, măsuri de urgenţă în criza de oxigen din spitale. „Cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID”

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat joi că a decis, împreună cu specialiştii, că folosirea oxigenului industrial la pacienţii COVID este "cea mai bună măsură", pe fondul lipsurilor din spitalele implicate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

04 nov. 2021, 11:41
Florin Cîţu, măsuri de urgenţă în criza de oxigen din spitale. „Cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID”

Florin Cîţu s-a întâlnit joi cu reprezentanţi ai producătorilor de oxigen, pentru a găsi soluţii pentru unităţile medicale care duc lipsă de astfel de resurse.

„Am identificat câteva soluții pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuțiilor cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID și, pentru că stocarea și distribuția reprezintă, în prezent, marea problemă, am identificat o soluție și aici. Detaliile le vor da specialiștii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice”, a declarat premierul interimar Florin Cîţu.

Citeşte şi: Criză de oxigen în spitalele din Iași. Medic: Mai avem stocuri de oxigen pentru pacienţii COVID pentru cinci ore. Vom folosi oxigen tehnic

Florin Cîţu vrea trei surse de oxigen în spitale. „Este firesc să ai soluții de rezervă”

„Pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, am cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen, așa cum este firesc să ai soluții de rezervă, având în vedere că multe unități sanitare dispun în prezent de o singură sursă.

Mulțumesc producătorilor de oxigen pentru efortul din această perioadă, pentru deschidere și propuneri!”, a conchis Florin Cîţu.

Situație este critică la Buzău. Medicii şi ambulanţierii abia mai fac faţă numărului mare de pacienţi, respectiv solicitări de asistenţă medicală din cauza COVID-19. Curtea Spitalului Judeţean Buzău este mereu plină de ambulanțe și de mașini personale care aduc pacienți care au nevoie de oxigen sau care aşteaptă să fie consultaţi de medici.

Un pacient suspect de Covid primeşte oxigen în parcarea spitalului din tub conectat la propria mașină. Lângă autorturism se mai află şi un alt tub de oxigen, iar potrivit G4media.ro, medicii spitalului județean de urgență Buzău au apelat la această soluţie extremă pentru a-i trata pe pacienții suspecți de Covid care au dificultăți de respirație și așteaptă rezultatul testelor PCR.

Citeşte şi: Pacienţi suspecţi de COVID-19 primesc oxigen în maşină, în parcarea spitalului judeţean Buzău

Tot astăzi, preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, se întâlneşte cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în contextul în care ţara noastră a ajuns să fie pe primul loc în lume la numărul de decese din cauza COVID-19.

Citeşte şi: Delegaţia OMS, în România. Are întâlniri cu preşedintele Colegiului Medicilor. În parelel, Florin Cîţu caută oxigen pentru spitale