Florin Cîţu neagă că ar exista probleme la plata salariilor: „Am plătit la timp toate facturile, toate salariile”

Premierul interimar, Florin Cîţu a declarat, luni, că nu există probleme cu plata pensiilor şi salariilor, menţionând că au fost plătite la timp toate facturile, iar pensiile şi alocaţiile au fost mărite "într-o perioadă de criză majoră la nivel global".

15 nov. 2021, 16:52
Florin Cîţu neagă că ar exista probleme la plata salariilor: „Am plătit la timp toate facturile, toate salariile”

Întrebat dacă sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor, având în vedere că la pensii ar exista un deficit de trei miliarde de lei, Cîţu a răspuns că, atunci când PNL a preluat guvernarea, a fost nevoie să crească deficitul bugetar a putea fi plătite facturi restante de 7-8 luni.

„Nu ştiu de unde aveţi aceste date. Noi, când am preluat guvernarea, vă aduc aminte că a trebuit să creştem deficitul bugetar pentru a plăti facturi restante de 7-8 luni de zile. Nu este cazul în acest moment, am plătit la timp toate facturile, toate salariile, deşi am crescut şi pensii şi alocaţii într-o perioadă de criză majoră la nivel global. Nu am mai văzut o altă ţară care să facă acest lucru. Am plătit facturi pentru sectorul privat, nu există aproape nicio factură restantă. La TVA, rambursarea TVA – este pentru prima oară când sunt plătite la timp şi nu există niciun fel de probleme”, a afirmat Cîţu, la Parlament.

Despre modul în care PNL va negocia cu PSD într-o viitoare coaliţie de guvernare, în condiţiile în care există deja blocaje la mai multe capitole, Florin Cîţu a explicat că mizează pe faptul că va exista un program comun.

Florin Cîţu: „România este în procedură de deficit excesiv, nu putem depăşi deficitul pe anul viitor”

El şi-a exprimat convingerea că se va găsi o soluţie în negocierile cu PSD, care să ţină cont de faptul că România trebuie să scadă deficitul bugetar.

‘Importat este ca orice variantă avem trebuie să ţinem cont că România este în procedură de deficit excesiv. Nu putem să depăşim deficitul pentru anul viitor. În acelaşi timp, PNL susţine câteva lucruri foarte importante. Investiţiile de anul viitor erau trecute la minimum 6% din PIB, s-ar putea să mergem către 7%. Vrem o reformă a aparatului administrativ. La asta ţinem foarte mult. Am spus de fiecare dată – eu cât timp voi fi prim-ministru nu o să cresc taxele, ţinem foarte mult la acest lucru. Vedem ce se întâmplă în viitor. Deci lucrurile pe care le-am cerut: avem un ritm de ţară pe care l-am crescut, nu vrem să destabilizăm situaţia. În acest context, putem să discutăm şi de creşteri de salarii şi de pensii şi de alocaţii’, a adăugat Cîţu.

„Atunci vom avea un program de guvernare clar şi va fi unul comun”, a spus Cîţu, care a precizat că este sigur „că se va găsi o soluţie”.

Referitor la rotaţia premierilor, preşedintele PNL a reiterat că aceasta „este o soluţie”.

„Am fost primul care a spus acest lucru, că este o soluţie. Vom vedea dacă se poate implementa în România.

Eu sper în continuare că vom avea un guvern foarte rapid. Eu asta vreau. Eu am crezut că suntem gata în weekend”, a mai spus Cîţu.

Citeşte şi: PSD nu renunţă la funcţia de premier şi nici la impozitarea luxului. „Trebuie să facem ce face întreaga Europă. În următoarea perioadă vom face acea transpunere pe date exacte”