Florin Cîţu: „Noi am făcut un buffer şi nu ştiam că va lovi această criză, dar în acest moment suntem bine”

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, marţi seară, că România este într-o situație financiară bună, asta pentru că s-au făcut împrumuturi la începutul anului și s-a creat un buffer. 

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 18:20
Florin Cîţu: „Noi am făcut un buffer şi nu ştiam că va lovi această criză, dar în acest moment suntem bine”

”Am fost crucificat la începutul anului, atunci când contractam împrumuturi la dobânzi cât mai mici. Noi am făcut un buffer și, nu știam că va lovi această criză, dar în acest moment suntem bine. Câteva luni ne vom descurca cu toate cheltuielile. Și în piață: companiile care au avut rezerve, acum merg mai departe. Așa este și cu statele: cine a trăit doar pe împrumuturi, acum suferă.

Eu asta fac în fiecare zi. Sunt în contact cu toate instituțiile financiare, dar și cu cele din piața locală. Am o relație foarte bună cu cei din piața locală, de aceea am și reușit să ne împrumutăm din nou în această săptămână. Toți banii pe care îi obținem merg către pensii, salarii, ajutoare.”, a spus Florin Cîțu, la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre noua OUG privind amânarea plăţii ratelor: Dobânda este zero. Plata se va face eşalonat în 60 de rate egale

Ministrul Finanţelor a mai precizat că se lucrează la rectificarea bugetară şi se încearcă să se intre cu ea în şedinţa de Guvern de joi, dacă nu, va fi aprobată cu siguranţă luni.

„Acum lucrăm la ea. Nu ştiu dacă intră în şedinţa de Guvern de joi. Încercăm să intre în şedinţa de Guvern de joi, dacă nu, luni cu siguranţă o să fie aprobată în şedinţa de Guvern”, a spus Cîţu.

El a precizat că vor fi suplimentate fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie, astfel încât toţi cei care au nevoie să beneficieze de resursele necesare.

„Vom suplimenta fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie. Acum ne uităm care este situaţia pe ministere, dar şi pe localităţi. Sunt două arii la care ne uităm. Vom avea rectificare bugetară şi fondurile vor fi prinse acolo, pentru ne asigura că toţi cei care au nevoie au resursele necesare. Deja, cred că acum două săptămâni am aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru carantină, de exemplu, 42 milioane lei, s-au dau dat în plus până în acest moment aproape 1,7 miliarde pentru Ministerul Sănătăţii, atât pentru achiziţia de medicamente, dar şi pentru echipamente şi aşa mai departe. Prioritatea este sănătatea cetăţenilor şi resursele, în principal, se vor duce în acea direcţie”, a explicat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: ŞOMAJ TEHNIC pentru PFA, drepturi de autor, sportivi şi angajaţi cu carte de muncă. Noile prevederi

Ministrul a mai precizat că la rectificare se vor aloca bani şi pentru plata sumelor restante în contul concediilor medicale.

„Chiar şi la această rectificare vom aloca bani în contul pentru plata concediilor medicale. Ştim că acolo este o restanţă a statului în ultimii ani. Când am preluat eu mandatul era vorba de aproape un miliard de euro restant şi cred că erau doi ani în urmă. Încercăm să le aducem la zi şi la rectificare se vor da bani pentru concediile medicale”, a mai afirmat şeful de la Finanţe.