Florin Cîţu nu este de acord cu amânarea ratelor: „Mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte”

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că amânarea achitării ratelor către bănci reprezintă o decizie „sinucigașă” pentru datornici, pentru că vor plăti restanțele la dobânzi mai mari.

25 mai 2022, 15:48
Florin Cîţu nu este de acord cu amânarea ratelor: „Mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte”

Florin Cîţu consideră că obiectivul de reducere a cheltuielilor bugetare cu 10% este „ambiţios”, dar s-ar putea realiza şi astfel s-ar da un semnal important investitorilor.

„Este a treia oară când se anunţă. E complicat să faci acest lucru, dar nu este imposibil. Lucrurile sunt total diferite de pandemie. Atunci dobânzile erau în scădere, acum sunt în creştere. Din partea băncilor ar însemna costuri foarte mari, din partea clienţilor ar însemna sume oarecum sinucigaşe. Să nu plăteşti azi ratele cu dobânzi mai mici, dar să le plăteşti cu dobânzi mai mari în viitor, mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte. Atunci a fost o decizie la nivelul UE. Această decizie nu există astăzi şi va fi mai complicat. Este bizar. La următorul BEx vom pune pe tapet aceste măsuri”, a spus Cîţu, miercuri, la Senat.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă amână evaluarea miniştrilor pentru sfârşitul lunii iunie: „Va depinde de îndeplinirea acestui obiectiv, de finalizare a celor 58 de apeluri din PNRR”

După ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că o măsură stabilită de coaliţie este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, iar această diminuare se va face de la bunuri şi servicii, Florin Cîţu a comentat miercuri subiectul.

„Am văzut în presă măsurile respective. Ele nu au fost prezentate în PNL. Sunt măsuri adoptate pentru perioada de criză, sper să fie fundamentate. Vom vedea atunci când apar şi actele normative care le vor fundamenta. PNL crede că te poţi dezvolta doar cu investiţii. În acest pachet nu există aceste investiţii. Ni se spune că se vor reduce cheltuielile bugetare cu 10%, ceea ce ar însemna să reducem 52 de miliarde. Este ambiţios, dar se poate face. Nu-mi dau seama exact acum la ce se referă aceste reduceri de cheltuieli. Şi dacă se face reducerea de 52 de miliarde de lei, ar fi un semnal important pentru investitori şi atunci veţi vedea că lucrurile vor sta mai bine”, a spus Cîţu, miercuri, la Senat.

Citeşte şi: Ludovic Orban face acuzaţii incendiare la adresa lui Iohannis: „Iohannis a intervenit personal pentru introducerea lui Ciucă pe liste. Ciucă a fost Agamiţă Dandanache”