Florin Cîţu: „Până în 2024 nu vor crește taxele în România”

Premierul anunţă că a negociat cu Comisia Europeană îngheţarea taxelor şi promite schimbări importante la pensii în acest an.

23 iul. 2021, 13:28
Florin Cîţu: „Până în 2024 nu vor crește taxele în România”

Florin Cîţu are din nou veşti bune pentru români. La Comisia Europeană se discută principii, ținte referitaoare la unde vrem să ducem sistemul de pensii în România în următorii ani, unde vrem să ducem sistemul de salarizare, sistemul de taxe. În primul rând am spus și Comisia a agreat că nu vom crește taxe în România în acest guvern, până în 2024 nu vor crește taxele în România. În ceea ce privește pensia, am spus foarte clar că va fi o reformă a pensiilor, dar principiul care este agreat cu Comisia Europeană în unele forme este simplu – de sustenabilitate. La fel și pe sistemul de salarizare în care performanța să fie remunerată în sistemul public”, a declarat Florin Cîțu referitor la reforma în sistemul de pensii.

Șeful Executivului a precizat că acestea sunt atributele guvernului, respectiv să se ajungă la un sistem de pensii sustenabil și la un sistem de salaraizare bazat pe performanță.

Florin Cîţu explică de ce nu s-a investit în România până acum: În 2028 vom avea peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie. Investitorii ne-au ocolit până acum din cauza legislaţiei neclare

Întrebat dacă va fi gata la finalul acestui an legea pensiilor finalizată, Cîțu a precizat că: „S-ar putea să fie o parte din reforma pensiilor, reforma pensiilor nu înseamnă doar o lege, înseamnă mai multe lucruri. Cred că reforma pensiilor ca în orice stat include mai multe proiecte de lege și acte normative în următorii ani, nu doar anul acesta”, a explicat premierul.

Guvernul intenţionează să majoreze cu 50% punctajul lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, relatează Profit.ro, care invocă documente ale Executivului. De asemenea, Guvernul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obţinute în mediul privat.

Dan Barna: „La mall, doar persoanele vaccinate”. Bonusuri pentru vaccinare: vouchere sau tichete valorice pentru români

O ordonanţă pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea ”râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca ”pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, conform Profit.ro.

Guvernul propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.