Florin Cîţu prezintă soluţia PNL după ce au explodat facturile la energie. „Să ne întoarcem la un preţ reglementat”

Florin Cîţu, preşedintele Senatului, a anunţat, luni, că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie.

17 ian. 2022, 17:57
Florin Cîţu prezintă soluţia PNL după ce au explodat facturile la energie. „Să ne întoarcem la un preţ reglementat”

De asemenea, Florin Cîţu, liderul PNL, susţine o  iar o variantă de compensare a preţului de la buget pentru companiile mici şi mijlocii.

„PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Florin Cîţu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cum faci diferența dintre o răceală și Omicron. Iată simptomele de care nu știai până acum și care te pot păcăli ușor

Cîţu a explicat că este vorba de un preţ reglementat, aşa cum a fost pe piaţa reglementată.

PNL a propus în discuțiile din coaliția cu PSD și UDMR reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici timp de 9 luni, cu stabilirea unui preț de 68 de bani / kilowat oră, au declarat  surse din coaliție, citate de G4Media. Potrivit statisticii unuia dintre furnizorii de energie, în cazul unei locuințe obișnuite consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: „90% dintre consumatori vor beneficia de scăderea facturilor primite după 1 ianuarie”

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că deciziile privind facturile la energie vor fi discutate în cadrul coaliţiei de guvernare pentru ca „economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”.

„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri care vor fi discutate în această seară în coaliţie.

Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, școlile și spitalele, şi să luăm măsuri astfel economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze.

De asemenea, am luat măsuri pentru ca instituţiile statului să îşi poată să-şi desfășoare activitatea şi să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care care nu au respectat legea consumatorului vulnerabil”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea măsuri clare privind facturile la gaze şi energie. „Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil – şcolile şi spitalele”