Cum faci diferența dintre o răceală și Omicron. Iată simptomele de care nu știai până acum și care te pot păcăli ușor

Multe din simptomele specifice infecției cu varianta Omicron sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei simple răceli.

17 ian. 2022, 17:03
Cum faci diferența dintre o răceală și Omicron. Iată simptomele de care nu știai până acum și care te pot păcăli ușor

Tusea e cel mai des întâlnită la Omicron. Alte simptome ar fi rinoreea (secreția nazală), durerea de cap, oboseala, durerea în gât, strănutul.

În cazul persoanelor infectate cu varianta Omicron, simptomele de boală se instalează mai repede, au mai observat specialiștii. Un studiu citat de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că perioada de incubație – timpul scurs între primul contact cu virusul și apariția primelor simptome – este de aproximativ 3 zile în cazul Omicron. Pentru varianta Delta, incubația era de 4 zile, iar pentru varianta inițială, peste 5 zile.

Un alt simptom reclamat de cei care au avut Omicron este conjunctivita. A fost semnalată și de Academia Americană de Oftalmologie (AAO). Se manifestă printr-o inflamație oculară manifestată prin înroșirea și lăcrimarea ochilor, mâncărimi oculare, senzație de corp străin, usturimi, iar uneori și prin secreții oculare sau fotofobie. Conjunctivita este un simptom rar al infecției COVID-19, fiind întâlnit la 1%-3% dintre persoanele diagnosticate cu boala.

De asemenea, și căderea părului este unul dintre simptomele celor care au omicron. Deși nu se află pe lista manifestărilor comune ale COVID-19, un număr mare de persoane diagnosticate cu COVID-19 se confruntă cu această problemă. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului este cauzată de febră și este mai probabil să se întâmple spre sfârșitul infecției.

Infectările cu COVID-19 se pot deosebi și prin apariția durerilor de cap și a tusei seci. Pierderea gustului și a mirosului, semnele cele mai clare ale COVID-19 la începutul pandemiei, au devenit acum mai rare decât în cazul fostelor tulpini, a explicat dr. El-Sayed.

„Oamenii care au dureri serioase în piept, în special pentru cei a căror tuse seacă s-a înrăutățit, trebuie să primească asistență medicală”, a avertizat doctorul.

Pentru a lămuri orice confuzie:

  • Dureri de cap, dureri de gât, nas înfundat, strănut = răceală
  • Pierderea mirosului sau a gustului = Covid
  • Febră mare, dureri în tot corpul = Covid

Citește și Tulpina Omicron a pus stăpânire pe marile oraşe din România. Medlife: Alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizateCitește și Simptomele Omicron sunt diferite de cele ale variantei Delta. Ce arată datele celui mai recent studiu!