Florin Cîţu, reacţie dură în cazul vaccinărilor peste rând. „Nişte acuzaţii grave. Instituţiile statului trebuie să se autosesizeze”

Premierul Florin Cîţu a cerut declanşarea unei anchete după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora au fost vaccinări anti-COVID peste rând, fără a se ţine cont de platforma de vaccinare.

10 mart. 2021, 11:37
Florin Cîţu, reacţie dură în cazul vaccinărilor peste rând. „Nişte acuzaţii grave. Instituţiile statului trebuie să se autosesizeze”

Florin Cîţu a vorbit, miercuri, problemele privind campania de vaccinare, după ar exista cazuri de persoane care au fost vaccinate peste rând.

„Datele din partea Corpului mei de Control s-ar putea să le avem astăzi. Colonelul Gheorghiţă a prezentat de fiecare dată, în fiecare marţi, datele, câţi s-au vaccinat din personalul militar. Arată nişte acuzaţii grave, zic eu, care trebui să le explice cei care au publicat datele. Înţeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat din rândul personalului militar persoane care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este un lucru grav. Dacă există dovezi în acest sens, cei care au publicat datele trebui să le susţină, să le explice. Instituțiile statului trebuie să se autosesizeze”, a declarat Florin Cîțu, într-o declaraţie de presă.

Citeşte şi: Ne așteaptă un nou LOCKDOWN în România? Florin Cîțu, declarații de ultimă oră: „Nu luăm în calcul”

De asemenea, premierul Florin Cîţu a reacţionat după ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a scris că „transparenţa deranjează”.

„Întotdeauna a fost susţinătorul transparenţei 100%.  (…) Aştept şi eu de la cei care au publicat bazele de date să ne explice dacă este adevărat aşa ceva. Dacă sunt susţinute, sunt grave”, a precizat Florin Cîţu, şeful Executivului.

Citeşte şi: Sistem de vaccinare paralel în România. Cine sunt românii care se află în circuitul închis!

Potrivit Buletin de Bucureşti, datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, au scos la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Citeşte şi: Florin Cîțu a îngropat securea războiului cu Vlad Voiculescu. „Transparentizarea este foarte importantă”