Florin Cîţu salută promulgarea legii consumatorului vulnerabil. „Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor”

Florin Cîţu a comentat, joi seară, la TVR, promulgarea legii consumatorului vulnerabil de către preşedintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, legea se va aplica de la 1 noiembrie 2021.

16 sept. 2021, 21:39
Florin Cîţu salută promulgarea legii consumatorului vulnerabil. „Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor”

Florin Cîţu salută promulgarea legii consumatorului vulnerabil. Potrivit legii, „consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură / familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Florin Cîţu salută promulgarea legii consumatorului vulnerabil

„Urmează norme metodologice. Consumatorul vulnerabil ocupă o mică parte. Un efect pervers al crizei de anul trecut este că s-au acumulat cereri foarte mari, oamenii au consumat mult. Când s-au repornit economiile…  Creșterea prețurilor vine dintr-o cerere foarte mare. Trebuie să gândim măsuri pentru consumatorul casnic și pentru cel non-casnic. De la 1 noiembrie ar trebui să se aplice legea consumatorului. Pentru cei care nu se încadrează avem consumator casnic și consumator non-casnic. Măsura pe care o vom implementa este pentru consumatorii casnici, aproape 10 milioane de oameni vor beneficia. Va fi ceva similar și pentru consumatorul non-casnic. E vorba de acest an”, a spus Florin Cîţu la TVR.

Florin Cîțu, despre certificatul verde: Am luat această decizie ca să nu mai închidem economia

Despre plafonarea prețurilor, premierul a declarat: „Prețurile sunt mari acum. Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor. Dacă în UE vom vedea 12 țări care plafonează prețurile, o sa fie complicat pentru noi. Dacă sunt plafonate în celelelalte țări… trebuie să înțelegem că țările care au producție de gaze și energie, cum e România, vor fi afectate. Nu e o măsură care să nu vină cu costuri mari pentru economie. Nu e ceva ce noi vrem să implementăm. Trebuie să vedem ce se întâmplă la nivelul UE. 1 noiembrie – 31 martie e perioada pe care o estimez. Dar repet, nu e o soluție pe care o prefer, doar dacă toată UE merge în acea direcție”.