Florin Cîţu trimite Corpul de Control la INSP după atacurile hackerilor

Corpul de Control al prim-ministrului face verificări la Institutul Naţional de Sănătate Publică în legătură cu siguranţa sistemelor informatice gestionate de instituţiei. Ancheta are loc în contextul în care sute de atacuri atacuri cibernetice au avut loc săptămâna trecută asupra Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

11 mart. 2021, 13:57
Florin Cîţu trimite Corpul de Control la INSP după atacurile hackerilor

Florin Cîţu trimite Corpul de Control la INSP după atacurile hackerilor. Premierul a luat această decizie pe fondul atacurilor cibernetice în ultimele zile.

„Corpul de Control al prim-ministrului, în urma sesizărilor primite, desfăşoară o verificare la Institutul Naţional de Sănătate Publică referitoare la siguranţa sistemelor informatice gestionate la nivelul instituţiei”, transmite Corpul de Control al premierului, conform Mediafax.

Săptămâna trecută, hackerii au lansat mai multe atacuri cibernetice asupra Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Nu mai puţin de 182 de atacuri cibernetice au avut loc în decurs de două ore, au precizat surse citate de Digi24.

Citeşte şi: BILANȚ CORONAVIRUS 11 MARTIE. RECORD pe anul acesta! Peste 5.000 de cazuri depistate în ultimele ore, 1.171 de pacienți la ATI

O alertă de atac cibernetic a fost declanşată, după au existat tentative de accesare a unor informaţii din campania de vaccinare de pe un calculator cu IP privat.Există suspiciuni că ar fi vorba despre încercarea unor persoane de la Ministerul Sănătăţii de a accesa informaţii sub pretextul „transparentizării”, potrivit Ştiripesurse.

Citeşte şi: Scandalul centrelor paralele de vaccinare. Florin Roman îl face praf pe Voiculescu: „Incredibil cât de multă ipocrizie”

Premierul Florin Cîţu i-a cerut, luni, şefului Corpului de Control să se autosesizeze, după ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a publicat listele cu testările şi vaccinările, la nivel naţional. Aceste date au fost făcute publice fără informarea prim-ministrului şi fără a dispune de avizele necesare deoarece printre informaţii se aflau şi cele ale unor ofiţeri MAI, SRI şi MApN.

De asemenea, Cîţu i-a cerut ministrului Sănătăţii să dea explicaţii despre datele publicate pentru a clarifica dacă au existat vaccinări nepremise, peste rând, în etapa a doua.

„Datele care sunt publicate nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greşit, am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase şi eu cred că cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu”, a afirmat premierul, conform sursei citate.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat joi că nu are „atribuţii şi drepturi” de administrare a platformei de programare pentru vaccinarea anti-COVID. Reprezentanţii INSP au amintit că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată şi administrată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Citeşte şi: Raport exploziv al ONU. Hackerii din Coreea de Nord au furat peste 300 de milioane de dolari pentru a plăti armele nucleare