Florin Cîţu: „USR preferă să stea lângă AUR și PSD”. Ce spune de verdictul CCR de marţi

Florin Cîţu a câştigat alegerile interne în PNL, dar are o mare problemă cu găsirea unei formule guvernamentale care să aibă majoritate parlamentară.

27 sept. 2021, 12:21
Florin Cîţu: „USR preferă să stea lângă AUR și PSD”. Ce spune de verdictul CCR de marţi

USR preferă să stea lângă AUR și PSD, a spus liderul PNL Florin Cîţu după ce cei doi co-președinți, Dan Barna și Dacian Cioloș, au respins intrarea la guvernare. „Am încredere că la USR PLUS va câștiga rațiunea”, a mai spus Cîțu.

„USR preferă să stea lângă PSD și AUR. Este alegea celor de la USR. Oricând discutăm, noi ne vedem în continuare de guvernare. (…) Eu am încredere că la USR PLUS va câștiga rațiunea”, a spus liderul PNL.

Premierul Florin Cîțu susține că în cazul în care judecătorii Curții Constituționale dau dreptate Guvernului în speța privind moțiunea de cenzură, atunci președinții celor două camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, ar trebui să plece acasă.

Ludovic Orban şi-a depus demisia la partid, dar rămâne preşedinte la Camera Deputaţilor. Cîţu avertizează: „Parteneriatul cu Iohannis nu este pe persoană fizică”
”Bineînțeles, eu rămân la opinia mea. Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă, pentru că au susținut o procedură viciată. Vreau să-i văd mâine pe cei de la USR cum vor justifica, pentru că ei vorbesc mereu despre justiție și vreau să văd cum vor justifica că au inițiat o moțiune de cenzură cu o procedură viciată”, a spus Florin Cîţu.

Guvernul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

Cristian Ghinea, avertisment sumbru: „PNRR s-ar putea bloca din cauza crizei politice”

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Huiduielile de la Congres nu l-a impresionat: Florin Cîțu e convins că parlamentarii PNL pro Orban nu vor vota moțiunea

Premierul Florin Cîțu e convins că parlamentarii PNL care au votat cu Ludovic Orban la congresul pentru alegerea liderului partidului nu vor vota pentru demiterea sa. Cîțu spune că dacă PSD, AUR și USR vor face o coaliție pentru a-l demite vor fi aspru taxate de votanți.

„Niciodată, parlamentarii PNL nu vor vota niciodată împotriva propriului guvern. Nici Ludovic Orban nu va vota niciodată. Vom face tot ce este posibil ca guvernarea să meargă mai departe. Asta ar însemna sfârșitul unor partide”, a declarat Cîțu.