Florin Cîţu, veste bună pentru toţi românii: „Am promis, am făcut”

România ar urma să aibă cea mai mare creştere economică din UE în 2021, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat.

07 iul. 2021, 15:08
Florin Cîţu, veste bună pentru toţi românii: „Am promis, am făcut”

Florin Cîţu are veşti bune pentru toţi românii.  „Am promis, am făcut! Comisia Europeană estimează o creștere economică de 7.4% în 2021 pentru România.
CEA MAI MARE creștere economică din UE! Sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum și are încredere că ne vom ține de TOATE reformele anunțate”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Comisia Europeană a revizuit din nou în creştere puternică prognoza privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% anul viitor.

Comisia Europeană a revizuit prognoza privind creşterea economică a României. Salt spectaculos în 2021

În primăvară, Comisia Europeană estima un avans de doar 5,1% pentru 2021, deşi prognoza fusese deja majorată substanţial faţă de cea din iarnă, de 3,8%.

Prin urmare, România ar urma să aibă cea mai mare creştere economică din UE în 2021. „Majorarea prognozei de creştere este pusă pe seama evoluţiei peste aşteptări din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primele 3 luni, cu 2,8% în ritm trimestrial, susţinut mai ales de investiţii şi consumul privat.

„Încrederea companiilor şi a consumatorilor a rămas puternică până acum. Consumul privat ar urma să rămână robust, susţinut de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele puternic lovite de pandemie ca arte, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea destul de puternică salariilor în primele luni din an. Investiţiile ar urma să rămână consistente, susţinute atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Creşterea susţinută a comenzilor sugerează o creştere a activităţii industriale în lunile următoare”, precizează CE, în comunicatul de presă.

Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul ţărilor. Inflaţia anuală ar urma să se situeze la 3,2% comparativ cu 3,9% în prognoza anterioară).

Prognoză optimistă: salariile vor creşte. Majorarea se va produce în contextul scăderii forţei de muncă

 

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit, de asemenea, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat recent de instituţia financiară internaţională.

Piaţa muncii dă semne de revenire la nivelul de dinainte de pandemie. În Agricultură şi Zootehnie salariile au crescut în prima parte a anului cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020

Bilanţul pe piaţa muncii are rezultate consistente, după prima jumătate a acestui an, ca urmare a creşterii activităţii angajatorilor şi candidaţilor, arată platforma de recrutare online BestJobs, potrivit căreia cele mai mari salarii nete rămân în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie şi Management, iar în Agricultură şi Zootehnie salariile au crescut în prima parte a anului cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020.

După un an marcat de incertitudine, angajaţii îşi doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranţa locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidaţi. Alţi 55,8% îşi doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinaţională. Topul celor mai doriţi angajatori este condus de Enel, urmat de Allianz Technology, Alpha Bank România, Deichmann şi Continental Automotive.