Florin Cîţu: Voi cere Parlamentului să creştem alocarea din PIB pentru Apărare

Liderul PNL a arătat că această măsură va fi începând cu 2023, pentru că bugetul de anul acesta este deja făcut.

05 mart. 2022, 12:30
Florin Cîţu: Voi cere Parlamentului să creştem alocarea din PIB pentru Apărare

Președintele Senatului, Florin Cîţu, anunță faptul că va cere, săptămâna viitoare, adoptarea unei hotărâri în Parlament pentru a crește alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare, în loc de 2% din PIB, așa cum este în prezent.

”Săptămâna viitoare voi cere adoptarea unei hotărâri a Parlamentului prin care să garantăm alocarea de la buget a 2.5% din PIB pentru apărare.

Este un vot important care ne asigură că orice guvern, de acum înainte, va aloca această sumă.”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la Senat, despre alocarea unui procent mai mare din PIB către Apărare, că această măsură discutată deja în CSAT şi cu care PNL este de acord se va aplica de anul viitor, anul acesta bugetul fiind deja alocat. Liderul liberal a vorbit şi despre legea offshore, care urmează să fie finalizată, el arătând că PNL susţine varianta deja prezentată de Ministerul Energiei, cu 60% dintre venituri la statul român, 40% către celelalte părţi.

Florin Cîţu, despre majorarea procentului din PIB alocat Apărării: „Sigur că a fost o discuţie cu preşedintele Iohannis. A şi dat direcţiile de investiţii”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă, subliniind că există deja un învingător, poporul ucrainean. Iohannis a afirmat că se impune creşterea capacităţii de apărare, prin creşterea procentului din PIB alocat apărării, de la 2%, la 2,5%. De asemenea, a menţionat necesitatea asigurării independenţei energetice a României.

Florin Cîţu merge în coaliţie să ceară 7% din PIB pentru investiţii: „În momentul de faţă există o restanţă faţă de PNL”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, dincolo de anunţul preşedintelui Klaus Iohanis privind majorarea procentului din PIB alocat apărării, de la 2% la 2,5%, el o să propună să avem un procent mai mare de înzestrare, arătând că până acum am avut 25% şi probabil vom merge peste 30% din această sumă alocată din PIB. Ministrul a mai arătat că se va încerca de anul acesta această distribuţie din PIB.