Florin Georgescu: Acordul cu FMI asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afaceri

Noul acord cu FMI asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afaceri, dar şi transparenţa deciziilor în sectorul public, însă România are în continuare câteva probleme care trebuie rezolvate cu resurse interne, a declarat sâmbătă prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de agenţia Mediafax.

RomaniaTV.net
28 sept. 2013, 13:41
Florin Georgescu: Acordul cu FMI asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afaceri

„După ce am avut două acorduri cu Fondul Monetar Internaţional îndeplinite cu succes, iată ieri s-a aprobat un alt acord de natură preventivă care asigură credibilitate României în relaţiile economice internaţionale, predictibilitate, tranparenţă şi stabilitate mediului de afaceri, pentru că un program cu asemenea parteneri internaţionali, cu UE, FMI şi Banca Mondială creează premise de încredere pentru investitori, de stabilitate pentru mediul economic şi de transparenţă a deciziilor în sectorul public. Deci este un pilon extrem de important care răspunde şi preocupării de a avea acces la finanţare. Un acord cu aceşti parteneri internaţionali care-ţi dau credibilitate şi care spun mediului de afaceri „Da, România este pe drumul ce bun, că vin la revizie trimestrială, a îndeplinit parametrii bugetari, monetari, de reformă structurală, sunteţi pe drumul cel bun, puteţi să cumpăraţi acţiuni la compania X, Y, să participaţi la privatizările care se vor realiza” şi aşa mai departe”, a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.

El a arătat însă că principalele probleme cu care se confruntă încă România sunt creşterea economică bazată în mare măsură pe agricultură, deşi în acest an avansul economic este bun în raport cu alte ţări şi faţă de anii precedenţi, economisirea internă redusă şi delaveraging-ul în sistemul bancar (retragerea fondurilor puse la dispoziţie de băncile-mamă sucursalelor din România).

„Avem economisire internă redusă faţă de volumul investiţiilor pe care vrem să le facem, avem economisire internă de 22% „saving rate” comparativ cu 1,16% în vremurile bune, după ce cheltuiam pe datorie, nici nu economiseam, normal! Acum frica a generat această deprindere de a aduna bani albi pentru zile negre, însă a trecut de la acel extaz necontrolat la un sentiment de prudenţă exagerată în mediul de afaceri, deci economisire internă insuficientă”, a spus Georgescu.

El a menţionat că acordul bancar „Viena 1”, care a funcţionat între 2009 şi 2011, prin care băncile-mamă se angajau să nu reducă expunerea pe sucursalele din România, n-a mai fost prelungit, iar acestea sunt libere să-şi optimizeze fondurile, să le repartizeze la nivel global în raport cu strategia proprie.

„Soluţiile trebuie să se bazeze cu preponderenţă, în condiţiile unui flux de capital străin mai puţin generos, mediul extern nu mai este aşa darnic cu noi, pe resursele interne, pentru că aceste capitaluri străine sunt slabe în prezent, au de acoperit mai pe româneşte „găurile de acasă” şi vin spre ţările emergente într-un ritm mai scăzut”, a atras atenţia prim-viceguvernatorul.